Дефектни печки на твърдо гориво убиват 2 млн. души годишно в света

  • 14 октомври 2011 13:48

  • 984
  • 0
Дефектни печки на твърдо гориво убиват 2 млн. души годишно в света
©

Дефектни печки на твърдо гориво убиват два милиона души годишно в развиващите се страни и държавите с ниски доходи, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Заменянето на тези печки с други, които са евтини и функционират ефикасно, не само ще спаси човешки животи, но и ще намали обезлесяването, заявяват авторите на изследването от Националния здравен институт на САЩ, предаде бТВ. Изследването освен това показва, че близо половината от населението в света използва биомаса или въглища като гориво за готвене и отопление.

Замърсяването във вътрешността на жилищата, предизвикано от неефикасно функциониращи печки, засяга около 3 млрд. души на планетата, т.е. половината от населението в света.

"Много хора в развиващите се страни не си дават сметка, че димът от тези печки в домакинствата влияе сериозно върху здравето – отбеляза директорът на Националния здравен институт на САЩ Франсис Колинс. – Вече са налице международни усилия за справяне с този проблем, а задачата на американските Национален здравен институт е да извърши изследвания, за да се определят най-ефикасните методи за постигане на поставената цел и да се съхрани човешкото здраве”.

"Обикновено тези печки изпълват домакинствата с дим, който опушва стените и таваните и причинява болести, допълни Колинс. Предварителните резултати от изследването показват, че излагането на въпросния дим трябва да се намали с 90%, за да се ограничи рискът от пневмония.

Рискът за здравето от ползването на печки на твърдо гориво е най-голям за жените и децата, защото те остават най-дълго вкъщи, докато мъжете отиват на работа. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
984 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини