Японски учени: Вълците и кучетата говорят с поглед

  • 03 юли 2014 12:43

  • 1786
  • 2
Японски учени: Вълците и кучетата говорят с поглед
© Getty Images/Guliver

Вълците и кучетата също могат да говорят. Те правят това с помощта само на очите си. Проучване в Япония установи, че формата на очите, цветът на ириса и лицевите маркировки при тези животни са част от сложна система за комуникация базирана върху очите, която хората все още не могат да разберат, пише "Вести".

Сайоко Уеда от Техническия институт в Токио и Университета в Киото ръководи изследването, което сравнява характеристики на лицето и очите на 25 различни вида животни от семейство кучета.

Той открил, че видовете с най-изразителните очи са склонни да живеят и ловуват в групи, където комуникацията, базирана на очите е необходима, за да се хване по-голяма плячка. Тези със замаскирани очи пък е по-вероятно да живеят сами или по двойки, където комуникацията с другите представители на вида им може да не е необходима по същия начин.

Учените са наблюдавали отношенията между тези видове в зоологически градини и установили, че тези, които имат лесно видими очи са по-социални.

Предишни изследвания предполагаха, че цветът на ириса е адаптация към слънчевата светлина, както е тенът на кожата при хората. За да тестват тази теория, японските учени сравнили цвета на очите на три подвида вълци – с произход от арктически, умерен и субтропичен район.

Но цветът на ириса не се е различавал кой знае колко в тази група, което предполага, че той се е развил, за да подобри комуникацията между тях, а не за да се адаптира към околната среда.

Комуникацията с поглед може да бъде важен инструмент и за други видове, включително за домашните кучета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1786 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.07.07 | 23:51

2
Ученото си е учено!В тоалетна да го заключиш,гладно няма да остане! :)))))))))

2014.07.06 | 14:52

1
Ей тези учени. Голямо "откритие" направили. Това и децата го разбират, когато общуват с животните, в случая с кучетата.

Добави коментар

Водещи новини