Френски кръчмари: Не ни снимайте ястията

  • 16 февруари 2014 11:52

  • 2505
  • 3
Френски кръчмари: Не ни снимайте ястията
©

Френски собственици на ресторанти надигнаха глас срещу навика на клиентите да снимат блюдата, които им се сервират, после да качват снимките в интернет и да коментират някой път негативно ястието, предаде АФП.

В някои френски ресторанти на входа вече има надпис, че снимането е забранено, какъвто обикновено има на входа на църкви или музеи. Жил Гужон, главен готвач в ресторанта Страноприемницата при стария кладенец в град Фонжонкюз, в югозападна Франция, смята,
че снимките на неговите ястия, качвани в интернет лишават клиентите от изненадата да видят на живо ястията. Той допълва, че снимките, направени често пъти със смартфона, са с лошо качество и така ястията изглеждат невзрачни, а трудът на главния готвач не е представен в най-добрата светлина. Освен това снимането на блюдата е до известна степен и кражба на интелектуалната собственост на главния готвач, смята Гужон.

Не всички френски готвачи и собственици на ресторанти обаче са против правенето на снимки на блюдата им. Според Давид Тулен, който откри ресторант в Париж през декември, снимките правят безплатна реклама на заведението му и дори клиенти от Нова Зеландия познават кухнята му благодарение на кадрите, качени в интернет.

Френските собственици на ресторанти обаче са против прекаляването със снимането в заведенията. Това мнение се споделя и от собственици на ресторанти в Ню Йорк. На места там също са забранени снимките в заведенията, тъй като клиенти се катерели по столовете и масите, за да заснемат блюдото от най-добър ъгъл и в най-добра светлина и дори носели със себе си стативи.

Последвайте канала на

БТА
2505 3

Коментари 3

Добави коментар
bolgar

2014.02.17 | 21:13

3
да почваме и тука=има какво да се снима:какво поръчваш,какво ти носят,какво плащаш...

2014.02.17 | 21:13

2
Иди в някой френски ресторант! ... Изненадата ти ще е ОГРОМНА! :)
Иван Танков

2014.02.17 | 21:13

1
Повечето от ресторантите в Париж нямат своя кухня. Размразяват в микровълнови печки замразени храни, доставени от производители на едро. Само най-скъпите заведения имат собствени майстори-готвачи. Няма кой знае какво интересно за снимане.

Добави коментар

Водещи новини