Мъж от Велико Търново си прави домашна бира

  • 05 февруари 2014 20:06

  • 2379
  • 5
Мъж от Велико Търново си прави домашна бира
© Getty Images/Guliver

Между 50 стотинки и левче излиза литър домашна бира. За сметка на това качеството и вкуса й по нищо не отстъпват на тази в магазина, разказва 43-годишният Виктор Върбанов от Велико Търново, който е един от учредителите на Асоциацията на домашните пивовари в България.

Той е може би първият българин, приготвил успешно бира в домашни условия, пише "Борба". За тази цел са нужни малц, хмел, дрожди и вода, а тайната съставка за приготвянето на пивото е най-вече желанието. Инвестициите в съдовете, в които се приготвя бирата, са минимални – нужен е съд с по-голяма вместимост, което може да е някоя по-голяма тенджера, серпентина за охлаждане и два пластмасови съда, който се поставят един в друг за прецеждане на пивото. След около три седмици, ако всичко е спазено както трябва, бирата е готова за консумация с мярка и удоволствие.

Първата си бира Виктор, който по професия е IT специалист, приготвя в края на 2011 г. и я отваря на 1 януари 2012 г., като преди това пивото е отлежавало около месец. „Приготвянето на бира е като готвенето. В тенджера с вместимост 14 литра могат да се приготвят около 10 - 12 литра бира, но самият процес е дълъг и това може би възпира много хора да си правят сами бира. Нужни са между 4 и 6 часа работа за приготвянето й, а след това се чака да отлежи“, разказва Виктор. И покрай хобито си, с което се занимава вече две години, е научил много тънкости и тайни за приготвянето на различните видове бира. Около Великден в България предстои да се проведе Вторият национален конкурс за домашна бира, който ще този път ще е с международно участие.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2379 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
2

2014.02.06 | 17:56

5
Идея си нямате за какво става дума. Бирата, която се продава по магазините е наблъскана с химия и консерванти, от оригиналния вкус не остава нищо. Много хора си правят бира сами - това не е никаква новина. Домашната бира в повечето случаи е на порядъци по-добра от всички бутилирани боклуци.
STAN4O FANELATA

2014.02.06 | 17:56

4
институциите веднага да се задеистват.от каъде взема съставките?разрешени ли са от европеиския съюз.исползва ли стерилни съдове и т,н.да се провери дали се е регистрирал като призводител пред данъчните.да се взима проба от произведената бира всеки ден по минимум 10 литра.А да видиме сега тарикат колко ще ти излезе бирата и дали ще си помислиш да си правиш бира.

2014.02.06 | 17:55

3
хора бре кога ще е този втори национален конкурс за домашна бира и каде

2014.02.06 | 17:30

2
рецептата, рецептата веднага
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2014.02.06 | 10:06

1
viktore dai mi proporciqta da si q pravq iaz v kbshti gdeto shte q kypyvam s pari az moga da siq napravq , dai mi receptata.....

Добави коментар

Водещи новини