Кофеинът ни прави лесни за убеждаване

  • 29 октомври 2013 10:20

  • 1305
  • 1
Кофеинът ни прави лесни за убеждаване
©

След употреба на кофеин човек се поддава на манипулация по-лесно, твърдят австралийски учени от медицинския университет в Кливланд, пише "Списание Осем".

Проведен е експеримент с участието на 140 доброволци. Те трябвало да изложат мнението си за или против абортите. След това разделили участниците в изследването на две групи.

На втората предложили да изпият по няколко чашки кафе. Учените изтъкнали пред двете групи редица контрааргументи, които не съвпадали с изказаната от тях позиция по въпроса за абортите.

Станало ясно, че доброволците, които не са пили кафе, останали на първоначалното си становище. А тези, които били почерпени с тонизиращата напитка, променили възгледа си по разисквания въпрос.

Изводът: под влияние на кофеина хората са по-податливи на внушение и могат да бъдат манипулирани по-лесно.

Според руския психолог Ивана Котва, кофеинът понижава критичността, повишава активността и оптимизма. Освен това в конкретния експеримент е действало и правилото на взаимообмена. Предложили са ви чашка кафе и вие искате да се отблагодарите. Тези два фактора понижават критичното сканиране на реалността, на което понякога разчита поканилия ви на кафе.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1305 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.29 | 15:59

1
Дреме ми на К.У.Р.А. не пия кафе.

Добави коментар

Водещи новини