Възкресиха изчезнал вид жаба, която ражда през устата

  • 18 март 2013 14:44

  • 3036
  • 0
Възкресиха изчезнал вид жаба, която ражда през устата
©

През 1983 г. светът загуби една от най-странните си жаби. Този вид, срещан единствено в части на Куинсленд, Австралия, бе известен с това, че ражда през устата, пише сп. "Обекти", позовавайки се на PopSci.

Този уникален начин да доведеш на бял свят своето потомство е наистина изключително рядко срещан и освен въпросния вид жаба само няколко слабо известни риби могат да го правят. Към средата на 80-те години на миналия век обаче австралийската жаба вече бе изчезнал вид. До днес.

Учени от Университета в Нюкасъл, Великобритания успяха буквално да възкресят жабата в рамките на Проекта Лазар, кръстен на библейския герой. Използвайки вид метод за клониране, известен като трансфер на соматични клетки, те създават ембрион на яйце. Всъщност учените откриват подобен вид жаба, която живее в същия район на Австралия, деактивират яйцата й и ги заменят с яйца, взети от изчезналата жаба.

Въпреки че уникалната жаба отдавна отсъства, това е възможно, тъй като няколко екземпляра от нея биват пазени в дълбокозамразено състояние. Когато минават през процеса на трансфер на соматични клетки, яйцата започват да се разделят и да формират ембрионен в ранна фаза.

За съжаление ембрионите все още не могат да оцелеят прекалено дълго, но генетичната информация, която се съдържа в тях е от голямо значение. Според учените проблемът за отглеждането на уникалната жаба вече не е биологически, а просто технически и те са уверени, че скоро ще успеят да отгледат до зряла възраст поне един екземпляр.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини