Големите очи затрили неандерталците

  • 13 март 2013 11:48

  • 3984
  • 0
Големите очи затрили неандерталците
©

Неандеарталците са изчезнали, защото са имали големи очи, предаде Би Би Си.

Учени са провели изследване на неандерталците и Homo Sapiens (съвременния вид човек). Неандерталците, изчезнали от лицето на земята преди 28 000 години, са напуснали Африка и са се преселили в Европа. Те са били принудени да се адаптират към по-тъмните нощи, но техните очи и частите на мозъка, отговарящи за визуализацията са се увеличили. Останалата част от мозъка обаче е намаляла. В същото време предците на съвременните хора са останали в Африка и не са били принудени да се приспособяват към нови условия. Заради това те са развивали частите на главния мозък, отговарящи за комуникацията. Изследователите са изяснили, че очните ябълки на неандерталците са били средно с 6 мм по-големи. Разликата, която изглежда малка, се оказала фатална. Заради нея е пострадала частта на мозъка, която отговаря за комуникацията и неандерталците не са могли да се събират в големи групи.

"Неандерталците са били много умни, но не са играели в правилния отбор. Това е било достатъчно чашата на везните да се е наклонила в полза на нашите директни предци по време на Ледниковия период", казва професор Робин Данбар.

Проучванията върху приматите са показали, че размерът на очите е правопропорционален на частите на мозъка, отговаряща за визуалната обработка. По този начин експертите смятат, че това важи и за неандерталците.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини