Моцарт е починал от липса на витамин Д

  • 19 юли 2011 12:24

  • 3173
  • 0
Моцарт е починал от липса на витамин Д
© интернет

Волфганг Амадеус Моцарт е починал не от отрова, дадена му от коварния Салиери, а от недостатъчни разходки на свеж въздух, като следствие от това е недостиг в организма на витамин Д. Това твърдят сътрудниците от НАСА проф. Уилям Грант и проф. Стивън Пилз.

Изучавайки архивните документи и след като се запознали със спомените на неговите съвременици, те стигнали до извода, че заради особения начин на живот на Моцарт, който денонощно седял в къщи, за да пише музиката си, той е развил остър дефицит на витамин Д. В резултат на това е починал на 35 годишна възраст през лятото на 1791 година.

Според проф. Грант, ако великият музикант е правел редовно разходки, сигурно би живял до 70 години. Витамин Д се изработва в организма под въздействието на интензивните слънчеви лъчи. Той е необходим за укрепването на костите и за подобряването на общото физическо и психическо състояние.

Според мнението на американските учени, именно недостигът на този жизненоважен витамин е спомогнал да отслабването на имунната система на Моцарт.

През целия си кратък живот музикантът е страдал от хронично бъбречно заболяване, изкарал е тиф и шарка.

Последвайте канала на

3173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини