Ловците на отпадъци крадат и от фирмите, и от гражданите

  • 05 март 2013 10:51

  • 1356
  • 0
Ловците на отпадъци крадат и от фирмите, и от гражданите
©

Неписаните закони на градската джунгла - за бързината, с която едни изхвърлят отпадъците и ги превръщат в ценен улов за други. Стъклото, картонът, пластмасата и алуминият изчезват от контейнерите за разделно събиране. Но не в името на чистотата, а на печалбата. Изглежда познато. Защото градският кръговрат на отпадъците е управляван от хора. А желанието за лесна печалба, макар и на чужд гръб, е чисто човешка черта.

Португалският град Бравал също страда от кражбите на разделно изхвърлени отпадъци. Бързите пари от продажбата им привличат все повече хора към нелегалния бранш. Те се организират в групи и действат на едро.

"Тези хора идват направо с превозни средства. Те отмъкват отпадъка преди той да бъде събран от общинските камиони."

Защо ги наричат крадци ли? Защото отнемат чужда собственост. Такъв е статутът на отпадъците в специализираните контейнери. Фирмите, които ги събират и преработват, се издържат от тази дейност. А за нея гражданите предварително са платили потребителска такса, още когато са купували опакованата стока.

Излиза, че ловците на отпадъци крадат и от фирмите, и от гражданите. От кметството в Бравал предупредиха, че ако това продължи, ще се наложи да събират допълнителен данък, за да компенсират загубите. Властите в португалския град все пак не смятат да се предават толкова лесно. Те решиха да обявят война на нарушителите.

"Ако бъдат хванати тези хора, ще бъдат глобени. Ще платят стойността на онова, което са откраднали."

Звучи справедливо. А и глобите няма да са малки. При условие, че в Португалия цената на разделно събрания стъклен отпадък стига до 60 евро за тон, на картона - около 135, а на алуминия - 700 евро, предаде БНТ.

Последвайте канала на

1356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини