Фирмите трябва да събират разделно отпадъците си

  • 02 януари 2013 17:09

  • 1530
  • 2
Фирмите трябва да събират разделно отпадъците си
©

От тази година фирмите трябва да събират разделно своите отпадъци от хартия, стъкло, пластмаса и метал. Това изисква приетият още през лятото Закон за управление на отпадъците.

Задължителното разделно събиране на отпадъци важи дори за най-малките офиси, магазинчета и работилници, уточни Нова телевизия. В голямата си част обаче те не са запознати с норматива. Обущарят Боян Караиванов няма представа какво точно се иска от него – да купува ли отделни съдове за смет, той ли да ги изхвърля, или ще се събират от фирма.

„Най-вече изхвърлям гума, има и пластмаса от токовете, но в района няма къде да ги изхвърлям”, каза Караиванов.

„Трябва да влязат всички наредби, тогава ще ви дадем компетентно мнение, защото ще имаме указанията от министерството”, коментира инж. Валери Станев от РИОСВ – Варна.

Иначе глобите по закона са ясни още от лятото и започват от 3 000 лева. Тези, които трябва да изпълняват закона, не разбират как така от лятото досега няма яснота как трябва да бъде прилаган.

„Каруцата пред коня – така тръгваме винаги с рогата напред, без да сме си оформили останалата работа. Да си свършат работата като хората”, допълни обущарят Боян Караиванов.

„Оказва се, че от 1 януари няма как да се спазва този закон, защото не е ясно как точно да се прилага”, уточни още инж. Валери Станев от РИОСВ – Варна.

От екоинспекцията уверяват, че до изясняване на изискванията глоби няма да има.

Последвайте канала на

1530 2

Коментари 2

Добави коментар
Пълни некадърници,но партийни активисти

2013.01.05 | 09:13

2
В държавата на глобите е така.Никой не знае точно как,но едни глоби са заложени в бюджета и трябва да се съберат!А дали е изграден рециклиращ завод не се знае.Знае се,че трябва да се глобява!За такива позиции се назначават свои,но некадърни и некомпетентни хора.Малки душици,активни партийно,но нямащи знания за друга работа.Слагат им звание-''Инспектор''.

2013.01.04 | 19:53

1
Никакъв завод няма! Цялата работа е за поредните глоби.

Добави коментар

Водещи новини