Трибют – Уейн Шортър и Хърби Хенкок

  • 17 септември 2012 10:17

  • 522
  • 0
Трибют – Уейн Шортър и Хърби Хенкок
©

Първият ни трибют за сезона на 17 септември е посветен на двама класици в джаза – Уейн Шортър и Хърби Хенкок.

„Кой е рибата и кой е стръвта?” – с този въпрос, неповторимите Шортър и Хенкок са започвали съвместните си концерти. Именно със закачлива дискусия между двамата се е настройвало настроението за вечерта. Следвало е единствено музика – джаз, внимателно и майсторски изпълнен, импровизации, свободни и право в целта. Публиката няма възможност да си поеме дъх – всички слушат съсредоточено.

Именно тази атмосфера ще пресъздадем и ние в Студио 5 на 17 септември. В 22 часа вечерта ще се поклоним на безспорния им талант с парчета в изпълнение на:

Митко Льолев – саксофон
Венелин Стоянов – бас
Атанас Миладинов – пиано
Венко Поромански – ударни

Въпреки че много може да се спори дали Уейн Шортър е допринесъл за развитието на джаз музиката повече като композитор или като саксофонист, то безспорен е факта, че той е една от най-значимите фигури в джаза за всички времена.

Роден в Чикаго през 1940 г., още в ранна възраст Хърби Хенкок е своеобразен гений на пианото. На 11 прави феноменално изпълнение на концерт за пиано на Моцарт заедно с Чикагския симфоничен оркестър. Започва да се занимава с джаз в гимназията, повлиян от Оскар Питърсън и Бил Евънс.


 

Последвайте канала на

522 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини