Златин Цветков: Импровизаторът унищожава егото си, за да е в полза на другите

  • 25 септември 2024 10:23

  • 568
  • 1
Златин Цветков: Импровизаторът унищожава егото си, за да е в полза на другите
© Pixabay

Най-изявените майстори в жанра на комедийната импровизация ще се включат в седмото издание на фестивала на комедийната импровизация 2024. Мотото на фестивала е "Дълбоко потапяне".

"Това е фестивал, който е изцяло самостоятелно организиран. Около 80 души от чужбина идват специално за този фестивал. Нямаме никакво държавно финансиране, нето общинско. Има нещо, което липсва в наши дни – малко повече автентичност, събития, които се раждат и носят радост", обясни пред БНР Златин Цветков от "Шизи Импро Театър", организатор на фестивала.

"Този фестивал носи обратната на "Съсипаха я тази държава" енергия, подчерта той.

Груповата импровизация е спонтанно творчество в екип, поясни Цветков.

Рудолф Щайнер: Завистта е най-тясно свързана с най-силния егоизъм на хората

По думите му, това е изкуство, в което група хора се качват на сцената и създават комедия в движение."Не е никак лесно изкуство, но резултатът е винаги впечатляващ. (…) Инструментът импровизация трябва да бъде насочен в полза на друг. Импровизаторите са хора, които правят другите да изглеждат добре. (…) Импровизаторът трябва да унищожи егото си, за да е в полза на другите. Когато публиката види група хора, които нямат его, а си помагат един на друг, това е вдъхновяващо. С времето градим защитни стени, а това изкуство ги унищожава и ни напомня какво е да сме по детски радостни със знанията, които имаме сега. Това е все едно човек да се върне на детската площадка без лошите деца."

При нашата нация го има страха да не се провалим, но в действителност целият ни живот е импровизация, всички обаче се правим, че знаем в движение, изтъкна Златин Цветков.

"Може просто да си признаем, че не знаем и да правим най-доброто с това, което ни се дава. Да бъдем най-добър материал за другите, така ставаме най-добрата версия на себе си. Филтърът, който слагаме, е да градим заедно, едни с други. Страхът от грешки ни разделя или дистанцира."

Фестивалът е доста разпознаваем и популярен, в топ 3 в Европа, отбеляза още организаторът на фестивала.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
568 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.25 | 10:46

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини