Народният театър представи първата у нас дигитална библиотека с театрални архиви

  • 30 август 2024 12:40

  • 175
  • 1
Народният театър представи първата у нас дигитална библиотека с театрални архиви
© Народен театър Иван Вазов

Народният театър представи първата в България дигитална библиотека, която събира богатото културно наследство на театъра в специално създадена онлайн платформа.

Тя е достъпна за всички почитатели на сценичните изкуства и може да бъде разгледана на адрес https://digitalnabiblioteka.nationaltheatre.bg/.

Проектът е реализиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по която беше осъществен и ремонт на фасадата на Народния театър.

Иновативната библиотека е първият в страната дигитален театрален архив, в който потребителите могат да открият повече от 30 300 снимки, сценографски скици, афиши и плакати, аудио и видеозаписи и други документи, свързани със 120-годишната историята на театъра. Тя ще бъде допълвана с нови елементи от всяка следваща постановка. Това стана ясно по време на пресконференция в Народния театър, на която бяха представени финализираните проекти.

„Дигиталната библиотека е плод на приемствеността в Народния театър. Независимо от различията си, всички директори от Васил Стефанов насам са допринесли за това развитие, за обогатяването на нашия архив. Настоящият директор на Народния театър Васил Василев наследи тази инициатива и направи така, че тя да достигне до всички вас“, каза един от архивистите на Народния театър Мария Даиева, участвала в подбора на дигитализираните архиви, съобщават от театъра.

Народният театър отбелязва 174 години от рождението на Вазов със специална изложба

По линия на друг проект, част от същата програма, беше реновирана и емблематичната сграда на Народния театър. Реставрирани са голяма част от интериорните и екстериорните елементи и е поставено специално художествено осветление, което ще подчертава красотата на фасадата на театъра във вечерните часове. В допълнение са монтирани и технически съоръжения, които ще улеснят достъпа на хора с увреждания до залите.

„Благодарение на този проект беше изработена и добавка към сайта на театъра – 360-градусова виртуална обиколка на сградата. Целта ни беше да създадем изживяване за потребителите на сайта. Тази сграда е от национално значение и за нас е важно всеки да може да се почувства свързан с нея“, сподели ръководителят на проекта Христо Таслаков.

Виртуалната 360-градусова обиколка на театъра е достъпна тук: https://360.nationaltheatre.bg/

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
175 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.30 | 13:39

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини