РИМ Пловдив организира изложба за МАКГАХАН - „Освободителят на българите”

  • 20 юни 2024 12:09

  • 1510
  • 0
РИМ Пловдив организира изложба за МАКГАХАН - „Освободителят на българите”
© РИМ-Пловдив

По повод 180 години от рождението на Джанюариъс А. Макгахан, екипът на Регионален исторически музей-Пловдив направи изложба за живота на безстрашния журналист с акцент неговите репортажи за последиците от Априлското въстание. Тя е подредена в експозиция „Българско възраждане“ на ул.“Цанко Лавренов“№1 в Стария Пловдив.

Едно от най-значимите събития в родната ни история през XIX в. е въстанието от 20-ти април 1876 г. То е кулминация на опитите на българския народ да отхвърли Османското владичество. Многобройните сведения за кървавото му потушаване се отричат от официалните власти в Османската империя.

Това провокира Великите сили да съставят анкетна комисия от техни представители, за да установят истината. Към нея се присъединява специалният пратеник на английския таблоид „Дейли нюз“ - Джанюариъс Алойшиъс Макгахан.

Неговият сблъсък с покъртителната действителност се излива на страниците на вестника под названието „Писма от ада“.

Печалните картини, които авторът рисува с перото си, разпалват възмущението на световната общественост и я настройват приятелски към България. „Царят на военните кореспонденти“, както го наричат, успява да отвърже ръцете на Русия към пътя на нашето освобождение.

Дейността на американския журналист продължава и по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Съобщенията му, заедно с тези на другите кореспонденти, са издадени в Лондон през 1878 г. в сборника „Военната кореспонденция на „Дейли Нюз“ от Руско-турската война 1877“.

В паметта на признателния българския народ Макгахан остава като ОСВОБОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ – думи, издълбани върху надгробната плоча в родния му Ню Лексингтън.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1510 0

Свързани новини

Водещи новини