50 творци получиха отличията „Златен век“

  • 03 ноември 2023 14:51

  • 935
  • 0
50 творци получиха отличията „Златен век“
© Булфото

С награди "Златен век" министърът на културата Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в награди 50 творци по повод Деня на народните будители, предаде БТА.

На церемонията в галерия "Средец" в София присъстваха по-голяма част от наградените личности от сферата на културата, науката и изкуството.

"За хората на изкуството, науката, на културата всеки ден е денят на будителите. Защото сте посветили живота си на просветлението на хората", каза министър Кръстев.

"Отличията, които днес ще получите, са нашата скромна и искрена благодарност към вас, талантливите хора, които ни водите по пътеката към духовността. Поздравявам ви за това, че достойно, с вяра, вдъхновение и упоритост показвате на дело какво означава да бъдеш истински човек на изкуството. За мен наистина е чест да ви връча тези отличия и да ви благодаря за вашата неуморна работа за развитието и съхранението на българската култура", каза още той.

Награждават с почетни награди "Златен век" и грамоти 39 културни творци и дейци

С Награда на Министерството на културата „Златен век“ – огърлие и Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура наградиха професор Елена Кутева, музикален теоретик, фолклорист, диригент и преподавател, Николай Майсторов за цялостния му принос в живописта и по повод мащабната му изложба „Пътят” или „Страстите Христови по Четирите евангелия”, Георги Константинов, писател и поет, автор на над тридесет книги поезия и книги за деца. световноизвестният български оперен певец, тенор Михаил Светлев, Стефан Командарев, създал едни от най-значимите и важни за новото българско кино произведения, между които игралните „Посоки“, „Съдилището“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и неговият най-нов филм „Уроците на Блага“.

С награда на Министерството на културата „Златен век“ – звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура отличиха Дарена Попова , хоров диригент, Димко Минов, оператор, сценарист и режисьор, ”Здравко Драгнев, филмов сценарист и режисьор документалист, Иван Нестoров, актьор с ярко присъствие в българското кино и театър, Константина Гуляшка, режисьор и сценарист, Игор Марковски, журналист, актьор, продуцент и общественик, Жан Пиер Авермаат, белгийски музиковед и културолог, председател на Европейската федерация на хоровете.

Сред наградените с Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики - златен и Грамота награди получиха Константин Петров, изявен писател, драматург и сценарист, професор Румяна Тонева Петкова, утвърден филмов режисьор. Юлий Йорданов, деец на културата, писател, краевед и много други.

Плакет „Принос в развитие на културата“ и Грамота получиха кураторите от Националната художествена галерия Мартин Косташки, Сиана Минева и Яна Братанова.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини