Представиха филм и книга за живота на актьора Наум Шопов в Берлин

  • 16 октомври 2023 14:09

  • 1491
  • 1
Представиха филм и книга за живота на актьора Наум Шопов в Берлин
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Филм и книга за живота на актьора Наум Шопов представи журналистът Георги Тошев в Българския културен институт в Берлин. На събитието присъства и внучката на актьора Невена Шопова, съобщи специално за рубриката „БГ Свят“ на БТА директорът на Културния ни институт в германската столица Борислав Петранов.

„Имаше много сълзи в очите на хората. Филмът на Георги Тошев е вълнуващ. Много приятна вечер. Истината е, че споменът за Наум Шопов изникна, защото във филма говори той. Имаше кадри от последния му спектакъл в Народния театър - „Вишнева градина“ на Киркор Азарян. Красиво заснет филм. Благодарим на публиката за интереса и на Георги Тошев за вълнуващата среща“, сподели Борислав Петранов.

Филмът „Личен разговор“ е запечатал последните години от живота на Наум Шопов. Книгата „Личен разговор. Бележки от един живот“ съдържа подбрани биографични фрагменти с негови изповеди, спомени и размисли.

В своя Фейсбук профил журналистът Георги Тошев публикува думи на актьора, запечатани във филма „Личен разговор“: „Добре се чувствам в театъра. Това е моят първи дом. Може и да звучи сладникаво, но аз наистина съм се родил в него. Живели сме там. Родителите ми не са имали квартира. Били са бедни. Живеели в театъра, в гримьорната. Майка ми бе актриса – Мара Шопова. Баща ми, Христо Шопов, беше директор на театъра, чиновник в читалището. Случило се така, че ме поканили да дойда на този свят в театъра. Малко… как да кажа, неочаквано“.

Събитието беше част от поредицата на Българския културен институт в Берлин „Памет“. 

„Благодаря за тази чудна вечер за Наум Шопов. Емоционалната среща с внучката на големия актьор Невена Шопова и майка ѝ Александра Георгиева, директор на балета на Фридрихщат палас. Благодаря на директора на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов за поканата и екипа за организацията“, написа Георги Тошев.

За книгата „Личен разговор. Бележки от един живот“ от Българския културен институт написаха: „Макар и черно-бяла като полиграфия, тя показва наситената, богата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър. Участвал е в над 70 театрални постановки, има над 60 роли в българското кино“, споделиха от Културния ни институт в германската столица.

Наум Шопов: Нито телевизията, нито социалните мрежи са длъжни да възпитават нашите деца

Наум Шопов е една от най-загадъчните публични личности в страната, не обича да говори за себе си и не дава интервюта, разказаха още от Института и допълниха: „Той отказва поканата на Георги Тошев да запише неговите спомени. Но преди десетилетие, на прага на своите 80 години и изправял се вече веднъж пред смъртта, актьорът узрява за тази идея и чрез художника Кольо Карамфилов се свързва отново с журналиста с думите: „По-добре е аз да разкажа живота си, за да не си измислят, като ме няма“.

„Наум Шопов. Личен разговор. Бележки от един живот” разказва от първо лице впечатленията на актьора за своите роли и предизвикателства, за спомените си с редица личности като Димитър Пунев, Любо Димитров, Емилия Радева, Въло Радев, Володя Янчев, Едуард Захариев, Катя Паскалева, Леон Даниел, Асен Шопов, Благовеста Кабаиванова, Крикор Азарян, Венета Карамихова, Стефан Данаилов, Георги Калоянчев, Иван Кондов и др. Споделя и за работата в Бургаския театър.

„По-голямо любопитство като че ли будят разсъжденията му и по чисто житейски теми като обичта и любовта, приятелството, предателството, за несправедливостта и гнева, който буди тя, за театъра и отдадеността на професията, за личните си демони, за изкуството, музиката (особено джаза), книгите и четенето, за чувството да си „на ръба”, за надеждата и спасението, за последната мечта. Все неща, които трудно узнаваме дори за близките си приятели“, споделиха още от културната ни институция, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1491 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.16 | 15:18

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много сперма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини