След 20 години: Напълно завършено е проучването на светилището на Орфей край с. Татул

  • 26 септември 2023 13:37

  • 3102
  • 0
След 20 години: Напълно завършено е проучването на светилището на Орфей край с. Татул
© Wikimedia
Слушай новината Слушай новината

След 20 години разкопки е напълно завършено проучването на единственото откривано до днес в света светилище на Орфей при с. Татул, Момчилградско, посочи за БТА ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Той уточни, че резултатите от тазгодишните проучвания ще бъдат оповестени в четвъртък, 28 септември, на самото светилище. В аванс разкри, че последен етап от съществуването е късноримски храм и раннохристиянска църква, чието разкриване е завършило днес.

През 2022 г. разкопките в района бяха подновени след 15-годишно прекъсване, с финансиране от Община Момчилград. Тази година те продължиха две седмици.

В началото на проучванията тази есен проф. Николай Овчаров припомни за разкритията от 2022 г. сред които средновековна църква, изградена пред 5-6 век и просъществувала до 11-12 век, с дължина 18 метра. 

Разкрита е загадката около хилядолетната история на светилището при Татул

“Под основите й попаднахме на по-стара монументална сграда. Точно тя ще бъде обект на проучванията тази есен. Възможно е постройката да се окаже езически храм от римската епоха", каза тогава проф. Овчаров, предава БТА. Освен него в разкопките участва и д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей в Пловдив.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
3102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини