Изложба разказва за земеделието в Древен Египет

  • 21 август 2023 10:23

  • 390
  • 1
Изложба разказва за земеделието в Древен Египет
© Pixabay

Едномесечна изложба в музея в Луксор разказва за земеделието в Древен Египет, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата. Експозицията чества празника на прииждането на река Нил, който се отбелязва всяка година на 15 август. 

Посетителите могат да видят останки от зърна от царевица, боб и лупина, както и сухи цветя и грозде. Изложбата включва и колекция от земеделски инструменти и артефакти, свързани с обработването на земята и прибирането на реколтата. 

До завършването на Асуанската язовирна стена през 1970 година Нил наводнявал заобикалящите го равнини. Придошлите води оставяли плодородни наноси, които били изключително важни за земеделието. 

Изложбата "Египетски приказки" с над 100 експоната откриват в Бургас

Разливът и отливът на Нил определяли ритъма на живота на хората. Този цикъл е отразен и в имената на сезоните  - първият сезон е този на разлива - ахет, перет е сезонът на покълването, а шему - сезонът на горещините. 

Древноегипетският бог на плодородието и разлива на Нил е Хапи. Изобразяван е с издут корем, увиснали гърди - символи на плодородие, и с корона от водни растения. Оцветяван е най-често в син цвят като цвета на реката,предаде Бта.

Последвайте канала на

Нора Виткова
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2023.08.21 | 18:35

1
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини