Археолози откриха най-старите чертежи на древни съоръжения за лов

  • 23 май 2023 12:02

  • 483
  • 0
Археолози откриха най-старите чертежи на древни съоръжения за лов
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Археолози откриха гравирани върху камък най-старите чертежи, които представят в мащаб огромни съоръжения, изградени за лов в днешни пустинни територии в Йордания и Саудитска Арабия, съобщи АФП.

Те датират отпреди 9000 години.

През 20-те години авиаторите откриват т.нар. "пустинните хвърчила" - изградени върху земята форми, които наподобяват хвърчило, гледано отгоре. Това са големи структури, ограничени от ниски стени, някои с дължина от няколко километра. Ширината им е от двайсетина метра, каза Оливие Барж, археолог и картограф от университета в Лион.  

Конструкциите са улеснявали лова. Животните като газели са се събирали в затвореното пространство и са подгонвани към ямите, се казва в статията, описваща откритието.

Проектът "Световни хвърчила", организиран от научната лаборатория към университета в Лион, изследва повече от 6000 подобни съоръжения за лов, намиращи се от Казахстан до Йордания. Последното открито е в пустинята Нефуд в Саудитска Арабия. 

Археолози откриха забележителен писмен документ на над 2000 години

Без помощта на модерна техника щяхме да сме неспособни да възстановим плана на т.нар. хвърчило с необходимата прецизност, казаха членовете на научния екип.

Начертаването в мащаб изисква познание за пропорции и прецизност. "Нямаме никаква идея за начина, по който са успели да се справят", каза Оливие Барж, подчертавайки съвременното подценяване на интелектуалните възможности на хората от древността да възприемат пространството. 

Досега се смяташе, че изкуството на картографията е възникнало по-късно в рамките на култура с развита писменост и архив - като тази в Месопотамия преди 5000 г., или в Европа през бронзовата епоха, преди 4000 г. Откритията в Саудитска Арабия и Йордания показват, че големите структури, изградени за лов, не са били начертани, за да спомогнат построяването. Планът вероятно е давал възможност да се пренася и споделя информация за организацията на лова, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Калина Христова
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини