НТ "Иван Вазов": Чочо е любов

  • 22 май 2023 14:32

  • 704
  • 0
НТ "Иван Вазов": Чочо е любов
© НТ

До 11 юни публиката на Народния театър ще може да види изложбата, посветена на големия български актьор Петър Попйорданов – Чочо, съобщават от националната институция.

Експозицията, посветена на 10 години от смъртта и предстоящия 59-и рожден ден на актьора беше открита вчера, 17 май, в партерното фоайе на Голяма сцена. Тя показва фотографии от 20-те роли на Чочо Попйорданов в Народния театър в периода 1994 – 2012 г. На откриването бяха показани и костюми на актьора, с които той е играл в спектаклите „Хъшове“, „Бурята“ и „Пет жени в еднакви рокли“, както и револверът „Гасер“ от най-паметната му роля – на Македонски.

 „Има хора, за които не мога да говоря в минало време. Десет години са прашинка от вечността. Има вечност, която е просто живот. А Чочо е живот, било то на сцената или някъде тук сред нас. Дух, който е вечен, който е реалност, а не спомен. Дух, който не можеш да отделиш от живота. Чочо е любов“. С тези думи Василка Бумбарова, от името на директора на Народния театър Васил Василев, откри официално изложбата.

 „Щастлив съм, че заедно почитаме следата, която моят син остави в историята на българския театър. В нашето забързано и объркано време, в тази центрофуга, в която се въртим, трябва да помним, че нищо не е повече от нас и нищо не свършва с нас. Пазете се. Пазете всеки около вас. Дарявайте си любов. Дарявайте публиката с обич и светлина, защото имаме страшно голяма нужда от това”, обърна се към гостите на събитието бащата на Чочо – Иван Попйорданов.

Поканата на Народния театър – да почетем заедно Чочо, уважиха също съпругата на актьора – Даниела, председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев, актьори от трупата на театъра и от столични театри.
На 23 май на Чочо Попйорданов ще бъде посветен спектакълът „Хъшове“ по Иван Вазов на режисьора Александър Морфов – представление, в което Чочо дълги години игра ролята на Македонски.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
704 0

Свързани новини

Водещи новини