Проф. Велислав Минеков: Сценичните изкуства се нуждаят от реформа

  • 05 януари 2023 22:13

  • 777
  • 8
Проф. Велислав Минеков: Сценичните изкуства се нуждаят от реформа
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сценичните изкуства се нуждаят от реформа. Това посочи служебният министър на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си по време на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. Той отговаряше на актуални депутатски въпроси.

Министърът отбеляза, че загубите на сценичните изкуства от пандемията са били впечатляващи и поради тази причина към тях са насочили 33 млн. лв. По думите му има голяма разлика в състоянието на театрите и операта в столицата и тези в другите градове. Докато в София, Пловдив и Варна държавните културни институти работят добре и залите са пълни, в Русе, Бургас и Стара Загора оперите са в относително тежко състояние, отбеляза той. Минеков допълни, че на много места артистите работят за заплати от максимум 1100 - 1200 лв., което не е добре.

Културното министерство плащало 1400 лв. наем за апартамент на заместник на Минеков

Според министъра една реформа в сектора трябва да засегне въпроса с финансирането на сценичните културни институти и за избора на директорите им. Минеков смята, че не е добре решенията за програмите на културните институции да се взимат само на базата на финансови параметри. По думите му трябва да има и ценностни. Той даде пример с Германия и Франция. Минеков отбеляза, че в Германия се субсидира по-добре класиката и дебютите, отколкото сатирата например. Освен това на конкурсите за директор кандидатите трябва да имат предложение за човек, който ще отговаря за бюджета и финансовите въпроси. По думите на министъра артистичният директор трябва да се занимава с артистичната програма. Има начин да се решат проблемите, каза проф. Минеков и допълни, че те черпят информация от законите в други европейски страни.

Минеков коментира и ситуацията в Народния театър. По думите му извършваният в момента одит тече твърде бавно. Той посочи, че ако има съмнения, че проверката се прави в интерес на настоящия директор, ще потърси и външен одит. Според него в театъра съществуват страхове, хората там се чувстват потиснати, а трупата е абсолютно разделена и щетите ще бъдат големи.

На въпрос за забавени преписки от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), министър Минеков отбеляза, че действително има над 3000 преписки, а някои са изчаквали доста години. Той даде пример с такава, чийто срок на изчакване е бил 12 години. 

Според Минеков проблемът е с малкия състав на комисията и недоброто заплащане на специалистите. Той посочи, че институтът е разполагал с 2800 сътрудници и служители, а когато за първи път е станал служебен министър, те са били 45 души. Средната заплата в НИНКН е била 1050 - 1100 лв. и на редица обявявани конкурси за работа никой не се е явявал. В момента увеличихме заплатите, като средната стана над 1600 лв., каза още той. Министърът отбеляза, че се работи и върху въпроса институтът да се върне в сградата, която е създадена специално за него. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
777 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Симо

2023.01.06 | 07:10

8
Айде стига с тази РИФОРМИ, че ще станем много съвършени. Реформа в Театрите, реформа в МО, реформа в МВР. Баста.
Ганчо

2023.01.06 | 05:40

7
Чиба помияр на Мунчо.
Десислава

2023.01.06 | 05:07

6
Проф.Минетов е прост като Киро тъпоглавия
Асен

2023.01.06 | 03:00

5
Да, има нужда от реформа! И това е шутирането на Минеков с пожелание никога да не се връща в министерството!

2023.01.05 | 23:49

1
Лицето на снимката какво разбира от култура и изкуство?

2023.01.06 | 00:33

4
Не е лице!!Дори задник не е!!

2023.01.05 | 23:50

2
Разбира от алкохол. Разнася ковчези на жегата и фигуранта го награди с министерски стол.
ВЪН Минитко МИНЕТКОВ

2023.01.06 | 00:31

3
Тоя ПЕДАЛ що го търпите, господа артисти??!!Пратете го да върви на майната си

Добави коментар

Водещи новини