Джаз Форум Стара Загора

  • 06 юни 2012 08:35

  • 420
  • 0
Джаз Форум Стара Загора
©

Фестивалът фокусира вниманието си върху вокалния джаз, в града концерти ще изнесат някои от най-добрите български певци в този стил. Безспорно изпълнението на Йълдъз Ибрахимова е кулминацията във фестивалната програма. Джазовата прима ще пее в Оперния театър на 16 юни (събота) от 19 ч. Предната вечер пък на сцената ще се качат атрактивната американска джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, утвърдената и със солидната си преподавателска дейност Стефка Оникян и многообещаващият млад вокалист Цветомир Цанков. По право фестът ще бъде открит с „Джаз и Поезия” – един проект, който се роди именно на старозагорска сцена. В него ще чуем магнетичното пеене на Марина Господинова. Петър Салчев ще разшири музикалния хоризонт и чрез джазови интерпретации върху фолклорни теми, а Милица Гладнишка ще поведе публиката на едно щуро и забавно пътешествие из джазовата класика от 20-те и 30-те години на миналия век.

Организаторите предвиждат и богата извънфестивална програма. От понеделник до сряда (11-13 юни) всяка сутрин Лапидариумът ще е сцена на „Джаз за деца” с Венци Благоев. Тромпетистът отделя специално внимание на детската аудитория вече повече от две години, а наскоро усилията му бяха поощрени с престижната награда „Златно перо” за принос в развитието на културния живот в страната.

В матинетата участие ще вземат и детските вокални групи „Розов свят”, „Усмивки”, „Звездопад” и „Ян Бибиян”. По традиция в „Джаз за деца” се изявяват и всички останали малчугани, присъстващи на събитието – те получават различни перкусионни и духови инструменти, с които се присъединяват в правенето на музиката.

Почетно място е отделено и на джазовата памет. В специална среща с композитора Кирил Тодоров ще се припомни за уникалната старозагорска вокална група „Траяна”, основана от него през 1984 г. Формацията за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация. Ретроспективната изложба „Джазът в Стара Загора” ще припомни някои от най-ярките събития през годините, а джаз трио „Димитровград” с Мария Арнаудова – вокал, ще даде начален тон на тридневните джазови емоции.

Последвайте канала на

420 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини