Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда "Стрега"

  • 18 октомври 2021 09:35

  • 1078
  • 0
Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда "Стрега"
© Булфото

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео", съобщи БТВ. Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава.

Отличието беше връчено на церемония в Торино на 17 октомври като финален акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия. Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги.

Романът „Времеубежище" на Господинов спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори като носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана.

Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели, носители и финалисти на наградата „Стрега" през годините. „Времеубежище" излезе в Италия през юни в превод на Джузепе дел Агата, който също е отличен за работата си по превода на романа.
Георги Господинов стана носител на престижната награда на фестивала Узедом

Най-престижната италианска награда за литература „Стрега" е създадена веднага след Втората световна война, през 1947 г. Нейният авторитет се гради от имена като Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Примо Леви, които са я печелили през годините. Умберто Еко получава отличието през 1981 година за романа си „Името на розата“.

През 2014 г. фондация „Стрега" решава да създаде и европейско издание на наградата – „Премио Стрега Еуропео". За него се номинират петима европейски писатели, преведени в Италия и спечелили важно национално признание в страните си.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1078 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини