„Физика на тъгата” и Георги Господинов със световно признание

24 ноември 2016 15:34

„Физика на тъгата” и Георги Господинов със световно признание
©
2282 0

Един български роман се пребори с романите на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс и босненския Джевад Карахасан и спечели една от най-щедрите литературни награди - Ян Михалски.

Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, пишат френски и немски медии днес. В мотивацията на журито се казва: “В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия...”

Наградата се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература, отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън.

Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

По същото време дойде новината, че Френската телевизия Арте застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация по романа „Физика на тъгата”.

А в последните часове се разбра, че „Сляпата Вайша” – филмът на Ушев по разказа от „И други истории” е финалист за най-престижната награда в света на киното – Оскар. Нашето издателство се радва, че български автор прави този пробив, което е добър знак за цялата българска литература днес.

Нора Виткова
2282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини