Националната библиотека отбелязва 70 години от създаването на своя музикален отдел

  • 01 октомври 2021 14:33

  • 1446
  • 0
Националната библиотека отбелязва 70 години от създаването на своя музикален отдел
© Булфото

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" /НБКМ/ отбелязва днес 70 години от създаването на своя музикален отдел. Началото е поставено през 1951 г., когато от основния фонд на НБКМ се отделят музикалните издания и се обособяват в самостоятелна музикална колекция, а от 1965 г. в музикалния отдел се депозират и съхраняват всички български грамофонни плочи, разказват от НБКМ.

От 1972 г. нотните издания се регистрират в "Български книгопис" - Серия 1 на Националната библиография, а звукозаписите - в Серия 3. Музикалният отдел на НБКМ разполага с модерно звукозаписно студио и предоставя възможности за прослушване и гледане на аудиовизуалните материали от богатата му колекция.

В последните години усилено се работи по дигитализация на ценни стари документи - ноти, музикални книги и музикални периодични издания до 1944 г. Широко застъпена е и културно-информационната дейност на отдела, включително с многобройни виртуални изложби, премиери на книги и провеждане на концерти.

НБКМ откри вчера честванията по случай 70-ата годишнина на музикалния си отдел с концерт на пловдивската рок група "Сигнатура", създадена през 2018 г. Музикантите са библиотекари, работят в пловдивската библиотека "Иван Вазов" и заедно с директора на пловдивската библиотека Димитър Минев пристигнаха специално, за да уважат и поздравят колегите от НБКМ.

Успешно приключи "Ваканция в библиотеката" в Асеновград

Ставрофорен иконом Кирил Попов благослови началото на тържествата и поднесе "Православни хорови творби" като молитвен спомен за библиотеката. Тази вечер, в Международния ден на музиката и по случай 70-ата годишнина на музикалния отдел, в НБКМ започва концертът на струнен квартет "Пипков".

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини