Дарение от книги получи Регионалната библиотека в Кюстендил

  • 11 май 2021 15:14

  • 443
  • 0
Дарение от книги получи Регионалната библиотека в Кюстендил
© pixabay

Дарение от книги получи в деня на Светите братя Кирил и Методий Регионалната библиотека "Ем. Попдимитров" в Кюстендил. Празникът съвпада и с Деня на българските библиотекари.

Жестът се прави за девета поредна година, от издателство "Захарий Стоянов" и местна фирма. За последните девет години чрез традиционното дарение, в библиотеката в Кюстендил са постъпили нови 1 280 книги, на стойност над 20 хиляди лева, каза директорът на културния институт София Пейчева.

Деца изписваха огромни великденски магически яйца

С днешното дарение фондът се обогатява с ценни творби на българската и световна класика: детска литература; над 30 албума на утвърдени български художници; исторически изследвания и философски студии. Гости на събитието днес бяха Иван Гранитски - директор на издателство "Захарий Стоянов", проф. Ивайло Мирчев, проф. Иван Маразов, Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели и художникът Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май.

"Всяка поредна година подборът на дарените книги и присъствието на техните автори се превръща в своеобразен преглед на продукцията на издателството", казаха от библиотеката.

По време на събитието директорът на библиотеката София Пейчева съобщи, че предстои преместване на детския отдел на Регионалната бибилиотека в нов дом. По този повод, на 24 май ще бъде поставено начало на акция по преместване на фонда на отдела.

"Призоваваме нашите съграждани да се включат в една жива верига, която да пренесе книгите", каза София Пейчева.

Наскоро местна независима книжарница от Саутхемптън, Англия, помоли доброволци да помогнат при преместването на книгите й на ръка. Откриването на новия детски отдел на библиотеката в Кюстендил пък е планирано за 1 юни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини