Започнаха Дни на чешката култура в София

  • 18 май 2012 10:06

  • 8
  • 0
Започнаха Дни на чешката култура в София
©

Започнаха Дни на чешката култура в София със Staropramen Fest – Czech Taste. Уникалната арт инсталация на Staropramen „развежда” гостите на фестивала на виртуална разходка през улиците на Прага.


София, 17 май 2012. Staropramen Fest – Czech Taste стартира своя 5-дневен кино и музикален маратон с чешки привкус. Той беше открит официално във вечерта на 16 май в Чешкия център в София от г-жа Катерина Хуртаева. Събитието се организира от Чешкия културен център в партньорство с Пражка бира #1 в света – Staropramen.


До 20 май, гостите на Staropramen Fest – Czech Tastе ще могат да видят някои от най-известните филми на популярния чешки режисьор Бохдан Слама, както и да чуят на живо чешката рок група Vypsaná fiXa, създала музиката към последния филм на Слама.
По време на фестивала пражка бира Staropramen „пренася“ гостите в автентичното настроение и атмосфера на Чехия и нейната столица Прага. Марката е част от програмата със своята специално създадена за събитието инсталация „Духът на Прага“, която предлага на гостите необичайно аудио-пътешествие до прекрасната столица на Чехия.


Проектът се състои от бутилки Staropramen, всяка една от които съдържа звук от някои от най-популярните за града забележителности - колоритните улични музиканти на Карловия мост, мелодията на камбаните на Астрономическия часовник, маршът и фанфарите при смяна на караула на площада Храдчани, глъч от популярния бар „U Pizducha“ и легендата за принцеса Либуше, предрекла бъдещето на Прага. По този начин инсталацията „пренася” посетителите на фестивала в чешката столица, а „пътуването” започва, когато гостите доближат ухо до гърлото на всяка от 5-те бутилки Staropramen. Арт инсталацията е своеобразен пътеводител, който е доказателство, че всеки вкус или звук би могъл да ни пренесе на място, което харесваме.


В идните дни програмата на фестивала ще продължи с филмовата панорама на Бохдан Слама с прожекция на „Щастие“ (2005) от 21.00 ч., „Провинциалният учител” и премиера на „Четири слънца”. Концертът на чешката група Vypsaná fiXa ще бъде на 19 май в 19.00 часа с участието на Сет Хъбърт-Фаерголция (САЩ) и Митко Таралежков. Заради лошото време мястото на провеждане ще се анонсира във facebook и уеб страницата на Чешкия център ден за ден в 16.00 ч. При благоприятна метеорологични условия Staropramen Fest ще се провежда на сцената Art Space в градинката на НДК, а в останалите случаи – в Чешкия център.

Последвайте канала на

8 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини