Писателят Николай Табаков е носителят на наградата „Проф. Димитър Димов“

  • 20 април 2021 17:23

  • 452
  • 0
Писателят Николай Табаков е носителят на наградата „Проф. Димитър Димов“
© bulphoto (архив)

Писателят Николай Табаков е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“.

Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов” е учредена от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели, в чест на 105-годишнината от рождението на изтъкнатия български писател и драматург Димитър Димов. Тя се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български писател - белетрист или драматург, с трайно присъствие в съвременната ни литература.

Събориха къщата на Димитър Димов в столицата

За наградата тази година бяха номинирани осем писатели. За носител на отличието Община Ловеч определи Николай Табаков. Той е завършил българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Основател и управител на Издателска къща „Анубис“, която е удостоена през 2010 със сертификат „Златна книга за принос към развитието на българската култура” от Съвета на европейската научна и културна общност. Член е на Съюза на българските писатели и е носител и на други престижни награди.

Като носител на Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ Николай Табаков ще бъде удостоен с отличието на тържествена церемония в Ловеч през месец юни. Първите двама носители на наградата са проф. Банко П. Банков (2015 г.) и Павлина Павлова (2018 г.).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини