Екатерина Захариева откри изложбата „150 години Българска екзархия“

20 април 2021 13:21

Екатерина Захариева откри изложбата „150 години Българска екзархия“
© МВнР
342 1

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на откри в сградата на министерството документална изложба, посветена на 150-тата годишнина от създаването на Българска екзархия.

“Българската православна църква и християнската вяра имат много значимо място във вековната наша история“, каза министър Захариева. „Дори във времена, когато българската държава не е съществувала на картата на света, църквата е била онази обединяваща сила, която е съхранявала вярата, културата и дори езика ни“, допълни тя.

С откриването на изложбата МВнР се присъединява към отбелязването на 150-тата годишнина от създаването на Екзархията, учредена през февруари 1871 г. на Първия църковен народен събор в Цариград.

Вицепремиерът Захариева подчерта просветното дело на Българската екзархия,  което в своя апогей през 1911-1912 г.  се измерва в 1 373 учебни заведения, 2 266 учители и 78 854 ученици. Екзархията е и пазител на българското в земите, които остават извън пределите на Третата българска държава след Берлинския конгрес. „Не случайно и по това време външното ни министерство носи името Министерство на външните работи и изповеданията , тъй като чрез него се осъществява връзката с органите на Екзархията в Македония и Тракия“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

По време на изложбата на външния ни министър беше връчен плакет „150 години Българска екзархия“ в чест на усилията й за опазване на културно-историческото наследство на България зад граница.

Паната в изложбата проследяват исторически процеси и свързани с тях събития от църковно-просветното движение, които очертават значението на Екзархията за формиране и поддържане на българското национално съзнание. Множество документи и снимки в експозицията показват съхранената народна памет за видни книжовници, духовници, благодетели и общественици, дали своя дан в защита на българската църква, език и култура.

Експозицията е подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките и Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – Български исторически архив, Македонски научен институт, Тракийски научен институт, Църковно-исторически и архивен институт, Фондация на Българската православна църква в Истанбул и др.

 

Novini.bg
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.20 | 18:00

1
Кaтя е невeроятна жена, мечтая да си лeгна с нея

Добави коментар

Водещи новини