Журналистът Даниела Иванова: Лесно е да се изстреляш нагоре, но е важно каква е цената, която ще платиш

  • 29 март 2021 15:24

  • 1002
  • 1
© Личен архив

Лесно ли е да станеш президент без никакъв опит? Лесно ли е да бъдеш част от събития, които независят от теб? А лесно ли е да приемеш живота с неговите възходи и падения? Според дългогодишния журналист и водещ на Даниела Иванова животът трябва да се приема с неговата пъстрота, с всичките му нюанси, по-полека и с по-ведра нагласа. Даниела Иванова е журналист с дългогодишен опит. Автор и водещ на предавания по БНР-Варна. Тази година излезе първия й книгата й„Лесна работа“ – хумористичен роман, който по увлекателен начин разказва историята на няколко души, изпадащи в неочаквани ситуации.

Откъде дойде идеята за романа „Лесна работа“?

Животът е много ярък и очарователен и той създава най-невероятните сюжети. Създава шедьоври включително и в света на абсурдите. На нас нищо не ни остава освен просто да разгледаме всичко това, да наблюдаваме. След това, доколкото можем, да го опишем на белия лист. Аз съм човек, изкушен от словото. Но никога не съм посмяла да се нарека нито поет, нито писател. Журналист съм, защото такова е образованието ми и това съм работила дълги години. Журналистиката е мисия, начин на мислене.

Алея на книгата ви очаква с нови заглавия и емоции в центъра на София

Бях си задала въпроса дали хората реалисти, здраво стъпили на земята, подлежат на манипулиране. Има един герой Ричард в романа, който е свързан с това. Допускам, че всички събития, които са минали през очите ми през всичките тези години, по някакъв начин са провокирали точно тази история. Беше едно забавно пътуване. Въздействието на историята в „Лесна работа“ е подобно на разходка по брега – вървим по пясъка, който, представете си, че е реалният живот. А на всяка крачка идва вълна. Тя е светът, който се намесва и променя сюжети. В крайна сметка не знаем дали ще успеем да избягаме от тази вълна, дали тя ще измие следите, които сме оставили..И въпреки сериозните теми не се отнасяш към тях с настървение, а си приел, че ги има и си струва да се помисли над тях.

Аз просто седнах и около месец излях на белия лист отговорът на въпрос какво би се случило –„Ако“... Героите сами си създадоха сюжета, направи Това е капучино роман - да седнеш, да четеш и да ти приятно.

Да поговорим за една от темите в романа – лесния успех. Героят Иво от млад учен става медийна звезда и дори президент, без да има качествата за това. Нещо, което се случва и в реалността – някой да добие бърз успех, да бъде изтласкан нагоре.

„Лесна работа“ е това изстрелване на главния герой догоре. И това е неочаквано и за самия него. Той не е от героите, които кроят планове. Той се оказва на върха за отрицателно време.

Но какво се случва в края на деня, когато човек тегли чертата?

Объркването, неудобството, а и бедите, които могат да последват, не са само негови лични, но и за хората, за цяла една държава. Когато имаш шанса или нещастието да прескочиш период, знания, опит, които процедурно отнемат десетилетия, тогава не се знае колко ще бъдеш щастлив. Става един микс от случайности и манипулация.

Други герои пък дълго планират своя успех, кроят планове, но после се разочароват и се оказва, че никак не е лесна работа. Това е моят усмихнат начин да кажа, че не винаги манипулациите водят до желания резултат.

Ние се опитваме съзнателно или не да манипулираме начина, по който другите ни възприемат. Истинският Аз не е личен феномен, а драматичен начин, по които човек се представя публично. Не знаеш какъв микс ще се получи на финала.

Заради пандемията спадът в издаването на нови книги достигнал 90%

Не мога да не се изкуша да направя аналогия с главния герой и с предизборната кампания, която тече в България. Много журналисти, музиканти, актьори, лекари са кандидат-депутати. Изкушава ли политиката или въобще успехът?

Да, успехът изкушава, независимо в коя област е. Понякога, когато ти предложат успехът да е лесен, не всеки би могъл да контролира този път нагоре. Вярвам, че една голяма част от хората биха постъпили като главния герой Иво. Никой обаче не казва, че нещо е лесно и гладко. Аз съм един приемащ човек, не съм критикар. Вярвам, че всяка постъпка има своето разумно обяснение и винаги се опитвам да го открия.

Но най-важното е, когато нещата се правят, човек да е с идеята, че не създава проблем на околните.

Кой искате да прочете романа „Лесна работа“?

През последните десетилетия живеем в един несъразмерен свят. Компенсираме реалистичните нотки с доброто настроение от приказките. Искам много хора да го прочетат, за да се усмихнат. Да го четат, за да имат свежата нагласа на нещата.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1002 1

Коментари 1

Добави коментар
Драган

2021.03.29 | 17:42

1
Защо не дадхте пример как доносник на ДС, бандит, трафикант, подлец, комунист със синини на гърдите, е станал министър председател. Питам езичниците.

Добави коментар

Водещи новини