Връчват наградите „Сезар“

  • 12 март 2021 18:06

  • 502
  • 0
Връчват наградите „Сезар“
© gettyimages

Във Франция довечера ще се проведе 46-ата церемония по връчването на наградите „Сезар“. Тържеството ще мине под знака на пандемията, затворила кината, и новите тенденции във филмовата политика.

Без публика в зала „Олимпия“, но със сигурност пред много зрители от телевизионния екран ще се състои церемонията за наградите „Сезар“ в Париж, предаде БНР.

Изключиха Роман Полански от Френската филмова академия

Наградите са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди „Оскар“.

Актрисата Марина Фоис ще оглави филмовия празник заедно със звезди на киното като Валери Льомерсие, Фани Ардан, Киара Мастрояни и др. - щеше да е изненада жените да не са на почит. С най-много номинации - 13, за престижната награда е филмът на режисьора Еманюел Муре „Нещата, които казваме, нещата, които правим“.

За поддържащи роли са номинирани Емили Декен и Венсан Макен. В категорията за най-добър филм са номинирани и филмите „Лято 85“ на Франсоа Озон, който е с общо 12 номинации, и „Сбогом глупаци“ на Албер Дюпонтел също с 12 номинации.

В категорията за най-добра актриса, освен Камелия Жордана, са номинирани Лор Калами, Мартин Шевалие, Барбара Сукова и Виржини Ефира. В категорията за най-добър актьор са номинирани и Сами Буажила, Албер Дюпонтел, Ламбер Уилсън и Джонатан Коен. Гласувалите за номинациите 4292 души трябва да направят своя избор измежду 125 филма.

Ръководството на Академията на френските филмови награди „Сезар“ подаде колективно оставка броени дни преди 45-ата церемония миналата година. Причината бяха обществените обвинения за непрозрачност и особено за номинациите на режисьора Роман Полански, обвиняван в сексуално насилие. Една година по-късно десетки неудобни и спорни личности са отстранени от тазгодишното издание, което обещава да бъде „енергично“ и отразяващо „разнообразни гледни точки“ във филмовото изкуство. Участниците в церемонията са, разбира се, подложени на тест за коронавирус.

При всички случаи събитието е глътка свеж въздух за зажаднелите за жива култура французи, сега, когато кината и залите са още затворени заради пандемията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини