Градската библиотека в Асеновград вече разполага с дигитален център

  • 27 януари 2021 15:50

  • 352
  • 0
Градската библиотека в Асеновград вече разполага с дигитален център
© Община Асеновград

Заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград инженер Петър Петров участва в откриването на първия дигитален център в града. "Уважаеми съграждани, изключително радостен съм от факта, че в Асеновград вече има дигитален център.

Той ще бъде в помощ, както на общината, така и на музеите, читалищата, а и на жителите на града. Целта е чрез това устройство да се сканират важни за историята ни документи, които ще съхранят наследството на Асеновград. Радостен съм и от факта, че се разкриват нови работни места. Искам да благодаря за инициативността на Градската библиотека "Паисий Хилендарски", в лицето на нейния директор Милена Марковска, както и на ръководството на „КЦМ“ за дарените финансови средства в размер на 18 000 лева, без които реализацията на идеята щеше да бъде доста по-трудна. Накрая искам да пожелая от свое име и от името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев светли празнични дни и семеен уют!", каза заместник-кметът Петров.

Милена Марковска обясни пред присъстващите, че скенерът, с който се е сдобила библиотеката, е съвременен и многофункционален. Освен това, към 18-те хиляди лева, осигурени от дарителя "КЦМ", са инвестирани средства от библиотечния бюджет в закупуването на софтуер, моторизирана везна и компютър с монитор. С отделените средства ще се осъществи и обучението за служителите, които ще оперират със скенера. То ще бъде проведено през януари 2021 г. Дигиталният център ще осигури необходимата технологична база за дигитализиране с цел опазване на културното книжовно документално историческо наследство. Началото ще бъде поставено със сканирането на местния периодичен печат – вестници, които са излизали в Асеновград в миналото.

Дигитализирането ще започне от печатните издания, съхраняващи се в Градска библиотека, а след това - и в музея. Идеята е да се създаде архив на местния периодичен печат. Сканирани могат да бъдат и артефакти. Дигиталният център ще се ползва и от архива на община Асеновград. Във времето, дигитализация ще се осъществява и за фирми, които искат да съхранят на електронен носител архивните си документи. За външни фирми и граждани вероятно услугата ще се заплаща или ще се ползва по определен ред, но дали и на каква стойност - ще бъде уточнено и уредено впоследствие.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини