Кръщават улица на Георги Калоянчев в Градоман

  • 13 януари 2021 14:02

  • 953
  • 0
Кръщават улица на Георги Калоянчев в Градоман
© Димитър Николов, фейсбук

На днешната дата е роден един незабравим бургазлия с огромен талант - Георги Калоянчев. Нека си спомним за него с усмивка, не с тъга. Вечна му памет! Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който публикува снимка с незабравимия актьор.

Георги Калоянчев или Калата, както го наричаха близките му колеги и приятели, е роден на 13 януари 1925 г. Записва се да учи актьорско майсторство в София. Има незабравими роли както в театъра, така и в киното. Дебютира в киното с филма "Утро над родината". Оставя след себе си десетки роли. Калата почива на 18 декември 2012 г. 

За него днес си спомниха и от Община Банкя. Именно там Калоянчев беше председател на Съвета на културата.

"В къщата му в квартал Градоман, където днес е неговият син Ивайло Калоянчев, вероятно още отекват репликите от репетициите му на култови български филми и пиеси. И до днес се помнят участията му в Летния театър на празниците на „Минералната вода, здравето и дълголетието”. И до днес ни развеселява в ролята на Бай Ганьо от едноименния филм, мятайки се от парапета в басейна в Голямата балнеолечебница, за да изрази по негов си, байганьовски начин, патриотичното си чувство", отбелязват от администрацията на Банкя. 

Муки: Стоянка Мутафова безумно обичаше театъра

Обмисля се възможността на негово име да бъде наречена улицата, в Градоман пред къщата му, запазила още спомена за неговите стъпки и присъствие.

Последвайте канала на

Novini.bg
953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини