Тридневен празник на пестила започва днес в етнографския музей на открито "Етър"

04 септември 2020 21:00

Тридневен празник на пестила започва днес в етнографския музей на открито "Етър"
© bulphoto (архив)
1781 4

Тридневен празник на пестила започва днес в Регионалния етнографски музей на открито "Етър".

В рамките на празника акцент ще е и националният фолклорен конкурс "Обредна трапеза", съобщават от музея.

Етъра става регионален музей

Целта е да бъде запозната широката публика със старата оригинална технология за производство на пестил - натурален продукт от сини сливи, местен специалитет на балканджиите, обясниха уредниците.

През 2014 година пестилът, известен още като габровски шоколад, е получил международно признание и е бил включен в Световната книга на уникалните храни "Арка на вкусовете". През трите дни от празника посетителите могат да наблюдават демонстрации на целия процес по приготвянето на пестил.

Майсторите от "Етър" разказаха за технологията на приготвяне на пестила. В миналото балканджиите по поречието на Сивек са подбирали здрави, чисти, добре узрели, едри и месести сливи, насипвали ги в големи бакърени тави с вместимост от 200 до 300 килограма и ги сварявали на огън.

Сварената и прецедена през дърмон или сито смес разливали равномерно върху букови дъски. Поливката от гъстата сливова каша с дебелина около 7-8 милиметра оставяли да се суши на силно слънце на двора. За два-три дни тя изсъхвала, а те сварявали нова каша и я разстилали върху първата смес. Тази операция се повтаряла неколкократно до получаване на желаната дебелина на пестила. Добре изсъхналият пестил се обирал с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в кашата се сипвали и няколко шепи джанки. Готовият пестил се навивал на руло и се съхранявал на сухо и проветриво.

Около Коледа пестилът вече бил готов за консумация. Според записаните от уредниците спомени на стари габровци, те разказвали, че варели по 20 тона сливи, от които излизали 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът има трайност до 10 години. Демонстрации за приготвяне на пестил ще има и през трите празнични дни, а рецептата на натуралния продукт ще бъде предоставена на посетителите.

Първият национален фолклорен конкурс "Обредна трапеза" започва също днес и е акцент в рамките на Празника на пестила. Единайсет самодейни състави от различни региони ще представят възстановки на традиционни обреди и обичаи, свързани със значението на храната.

Изборът на участниците е бил направен от жури, в състава на което влизат известни изследователи на фолклора. Ще бъдат излъчени победители в четири категории - цялостно представяне на обред, най-добро изпълнение на фолклорен танц, най-добро изпълнение на фолклорна песен и най-автентичен фолклорен костюм.

Конкурсът "Обредна трапеза" е организиран от община Габрово и музея "Етър", с подкрепата на Министерството на културата. Целта му е да подпомага запазването, развитието и популяризирането на фолклорни традиции от различни части на страната.

Мая Йорданова
1781 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
4-5 кв.м. сливов пестил

2020.09.05 | 17:57

3
Откъде може да си купя 4-5 кв.м. сливов пестил и колко ще струва?
Олег Христов

2020.09.08 | 11:11

4
Обади се за пестил 0877301153
Най-хубавата ракия и най-хубавото сладко

2020.09.05 | 10:05

2
Най-хубавата ракия и най-хубавото сладко стават от сините сливи.

2020.09.05 | 03:41

1
shto?

Добави коментар

Водещи новини