Народният театър отдава почит на Яворов

  • 14 юли 2020 14:09

  • 312
  • 0
Народният театър отдава почит на Яворов
© Novini.bg

Народният театър отдава почит на Яворов. На 16 юли, във вечерта посветена на големия ни поет, на сцената под звездите, ще звучат някои от най-обичаните негови стихотворения и спомени за него, съобщиха от театъра.

Изпълнители са актьорите Стелиан Радев и Ева Данаилова. Специално участие ще има проф. Михаил Неделчев, един от най-изтъкнатите изследователи на Яворовото творчество.

Пейо Яворов (1878-1914) започва работа като драматург и артистичен секретар в Народния театър през 1908 г., поканен е от Пенчо Славейков. Той мотивира решението си да го назначи с думите: "Трябва ни поет, а не буквоед!". Яворов работи там до 1913 г. Написва пиесите "В полите на Витоша" и "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", многократно поставяни на най-голямата ни театрална сцена.

Вечер на Стефан Данаилов събира негови студенти в Народния театър

"Тъй Яворов се отдаде на театъра, увлече се в него и театърът му замени поезията, пише в спомените си критикът Владимир Василев. Една нова амбиция се бе пробудила в него. Той ми е чел някои от драматургическите анализи на пиесите, които ще се играят, и те издаваха режисьорските му усети".

Знаменитата актриса Адриана Будевска нарича поета "стожер на най-чистата българска реч на сцената" и разказва: "Той работеше скромно, мълчаливо, като всеки голям художник. Беше тактичен и със съзнание. Съзнаваше, че неговата задача е задачата на големия човек, който трябва да даде от себе си нещо - и има какво да даде. Той не искаше поклонение, но служеше на нещо свято, на нещо по-голямо от него - на българския театър, на българската реч в него".

Последвайте канала на

Novini.bg
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини