Балетният спектакъл "Дон Кихот" е сред акцентите на Новогодишния музикален фестивал в НДК

Отличеният с "Кристална лира" балет "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус е сред най-вълнуващите акценти на Новогодишния музикален фестивал в НДК. Спектакълът ще се играе днес за първи път на сцената на Зала 1 от 19.00 часа, съобщиха организаторите.

"Дон Кихот" е създаден в духа на голямата балетна традиция и в същото време актуален на епохата ни, той е сред върховите постижения на класическия танц. Световноизвестният балетен артист и хореограф Аршак Галумян поставя балета "Дон Кихот" на Старозагорската опера по оригинален начин, като обогатява визуалното възприятие с театрални, дори кинематографични изразни средства, разказват организаторите.

Примабалерината на Щатсбалет-Берлин и Мариинския театър, Санкт Петербург, Яна Саленко и премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Мариан Валтер, ще се превъплатят в ролите на Китри и Базил. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо. В спектакъла участва и цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика и от зрителите у нас, разказват още организаторите.

В балетния спектакъл "Дон Кихот" гостите ще видят Александър Желев в ролята на Дон Кихот, а солистът на балет "Арабеск" Филип Миланов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите роли танцуват Акари Моримацу, Джулия Рагуза, Мартина Префетто, Рио Сузуки, както и Ромина Славова и Сторм Норис, Харука Суга, Ивайло Янев, Станко Танев и Фиорди Лоха, Фредерико Пинто и други, допълват организаторите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Култура

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет