Балетният спектакъл "Дон Кихот" е сред акцентите на Новогодишния музикален фестивал в НДК

  • 17 декември 2019 08:08

  • 281
  • 0
Балетният спектакъл "Дон Кихот" е сред акцентите на Новогодишния музикален фестивал в НДК
© Pixabay

Отличеният с "Кристална лира" балет "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус е сред най-вълнуващите акценти на Новогодишния музикален фестивал в НДК. Спектакълът ще се играе днес за първи път на сцената на Зала 1 от 19.00 часа, съобщиха организаторите.

"Дон Кихот" е създаден в духа на голямата балетна традиция и в същото време актуален на епохата ни, той е сред върховите постижения на класическия танц. Световноизвестният балетен артист и хореограф Аршак Галумян поставя балета "Дон Кихот" на Старозагорската опера по оригинален начин, като обогатява визуалното възприятие с театрални, дори кинематографични изразни средства, разказват организаторите.

Примабалерината на Щатсбалет-Берлин и Мариинския театър, Санкт Петербург, Яна Саленко и премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Мариан Валтер, ще се превъплатят в ролите на Китри и Базил. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо. В спектакъла участва и цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика и от зрителите у нас, разказват още организаторите.

В балетния спектакъл "Дон Кихот" гостите ще видят Александър Желев в ролята на Дон Кихот, а солистът на балет "Арабеск" Филип Миланов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите роли танцуват Акари Моримацу, Джулия Рагуза, Мартина Префетто, Рио Сузуки, както и Ромина Славова и Сторм Норис, Харука Суга, Ивайло Янев, Станко Танев и Фиорди Лоха, Фредерико Пинто и други, допълват организаторите.

Последвайте канала на

БТА
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини