Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена.

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министър Владислав Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, на което той присъства лично, съобщиха от пресцентъра на министерството на културата. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни той.

Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.

Коментари

 1. 2019.01.28 | 22:57

  ПАРИ НА ВЯТЪРА. ЗА КАКВО СА НИ ТЕЗИ БОКЛУЦИ? БОКЛУЦИ КОПУВАТ БОКЛУЦИ !

  1. 2019.01.29 | 01:40

   Боже, как е възможно боклуци като теб да дишат въздуха в България и да се множат, плужек безполезен. Това е нашата история и култура бе Ганьо

 2. 2019.01.28 | 21:58

  1. Да не стане тази картина част от семейната колекция на царя .
  2. Англичаните са мразили Малка ,но Велика БЪЛГАРИЯ винаги .Генерал Вазов при Дойран за пореден път доказа кой народ е по- велик !!!!

 3. 2019.01.28 | 20:37

  Батенберг е роднина на английския принц Филип .Батенберг на английски Моунтбатън. Така че българските царе са далечни роднини с Елизабет Сакс/Уиндзор/ и с мъжа и..а англичаните не искат и да чуят за дивите балкански народи..българи.. румънци..

 4. 2019.01.28 | 19:44

  едно полезно нещо да направи това тъпото правителство. за първи път им свалям шапка

 5. 2019.01.28 | 19:29

  абе министър преццедателя от джоба си ли даде парите

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Култура

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет