Уникален портрет на княз Александър Батенберг се продава на търг във Виена

  • 28 януари 2019 10:49

  • 426
  • 2
Уникален портрет на княз Александър Батенберг се продава на търг във Виена
© "Доротеум"

На търг на аукционна къща "Доротеум" във Виена ще бъде предложен уникален портрет на княз Александър I Батенберг заедно с княжески регалии и дарове за встъпването му на българския престол. Портретът е от 1881 г. и представя българския княз в цял ръст с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорско кълбо. Платното е с размери 157 на 100 см и е рисувано с маслени бои от художника Карл Дилиц. 

Сред останалите предмети е сребърен поднос с размери 76,5 на 48 см, който е подарен от русенската общност при посрещането на княз Александър I Батенберг в града. Подносът е с дървена основа, а изработката му - сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през 19 век. В центъра на таблата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение - "На Негово Височество Александър Първи Княз на българите от жителите на г. Русе". На подноса са изписани също месец и година - юни 1879 година. Това е времето, когато той пристига в Русе. 

На търга ще бъде предложен и сребърен поднос филигран с размери 43,5 на 35,5 см, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица, а в четирите му края има медальони с лъвове, както и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано "В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г." Подносът е с размери 76 на 48 см. 

На търга ще бъдат предложени и други сувенири и вещи от домакинството на княз Александър I, сред които порцеланови сервизи за хранене от Майсен, свещници, вази, луксозни комплекти за кафе от бохемски порцелан с митологични сцени "Венера и Купидон", "Сатир и Диана", както и сребърен чайник, изработен в Санкт Петербург, отбелязва БНР. 

Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението на България от османско иго. Той управлява България от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
426 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БГ

2019.01.29 | 18:54

2

АЛО Данъчните , да не загубите касовата бележка с която е платен порртретоо , защото после НЯКОЙ ще ПАРАДИРА „че е семейна СОБСТВЕНОСТ.

Умник Гюро

2019.01.28 | 11:04

1

Само че нас, българите, немски владетели не ни интересуват. И в момента са живи наследниците на чисто Българските владетелски династии: Асеневци, Шишмановци, Тертеровци, Самуиловци. Повечето от тях живеят в Италия или Западна Европа. Те са законните наследници на Българската царска корона!

Добави коментар

Водещи новини