Министрите на културата на Франция и България се договориха: Проект за остров на изкуствата край Созопол ще има

  • 23 януари 2019 10:44

  • 1337
  • 0
Министрите на културата на Франция и България се договориха: Проект за остров на изкуствата край Созопол ще има
© Министерство на културата

Проектът ми харесва, амбициозен е. Говорим за интересни неща, които не съм виждал преди, не само от историческа гледна точка, но и от туристическа. Това каза Франк Ристер, министър на културата на Франция.

Министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за и френският му  колега обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на културата и опазването на културното наследство на среща в Париж във вторник, 22 януари.

Основна тема в разговора между двамата министри беше идеята, провокирала широк интерес сред публиките в България, за превръщането на о. „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол в Световен център на изкуствата с подкрепата на Музея Лувър, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. 

„Французин прави първото археологическо проучване на острова още в далечната 1904 г. Френски специалисти продължават да работят на острова и до днес. Ето защо само с Франция можем да превърнем тази идея в реалност“, каза Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за.

Според Франк Ристер френската страна има експертизата да направи този проект. По думите му освен Музеят Лувър, екип от специалисти от Министерството също ще окаже съдействие. „Ще обединим усилия, така че възможно в най-кратък срок нашите екипи, на Франция и България, да започнат да работят“, посочи той.

Министър Банов покани своя колега да посетят заедно Острова и Пловдив -   Европейска столица на културата 2019 г. в най-скоро време.

„Ще дойда с най-голямо удоволствие. Интересувам се от подводната археология. Нашето министерство има кораб за изследване на подводната археология, който носи името на изтъкнатия френски писател Андре Малро, министър на културата на Франция в правителството на Шарл дьо Гол. Сега имам честта да работя в неговия кабинет. И ми се иска да направим още един такъв кораб – „Андре Малро 2”, във връзка с 60-годишнината на Министерството на културата на Франция“, заяви Франк Ристер.

Двамата министри говориха и за възможността да се проведе Културен сезон на България във Франция след 2024 година, който ще включва множество културни, образователни, туристически, бизнес и др. събития. Те обсъдиха още добрия диалог между двете държави през годините и отлично преминалото председателство на България на Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини