Започва международният маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол

  • 22 февруари 2018 07:38

  • 2103
  • 1
Започва международният маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол
© Булфото/Архив

Ямбол ще е домакин на 19-я ежегоден международен маскараден фестивал "Кукерландия" под мотото "Когато фестивалът е живот!", който започва от днес и ще продължи до 25 февруари, съобщиха съорганизаторите от общините Ямбол и Тунджа.

Своето участие в тазгодишното издание на фестивала са заявили рекорден брой самодейци, организирани в 77 групи, от които 20 ще се представят за първи път в Ямбол. Сред гостите са и чуждестранни маскарадни групи от Гърция, Румъния и Турция. Мащабността на предвидените през тази година прояви налага ново разширение на територията на фестивала, която ще обхване културно-информационният център "Безистена" и пространството около него.

Мотото на тазгодишната "Кукерландия" отразява пълнокръвния живот на древните кукерски традиции в този край, както и пищното настроение, с което се зарежда всеки, станал част от празника. Фестивалът се провежда в края на февруари и неизменно е свързан с църковния празник Сирни заговезни и обичаите по прогонването на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята за нов живот, поясниха организаторите.

"Парадът на маскираните" е основното събитие на фестивала
Основното събитие на фестивала - "Парадът на маскираните" или състезателното дефиле на участниците, ще се проведе в два последователни дни в градския парк - на 24 и 25 февруари. Проявата ще започне с общо кукерско хоро на участници, граждани и гости на събитието. По време на състезателното дефиле "Кукерландия 2018" пред публиката и журито ще се представят всички групи от страната, а също и чуждестранните формации, но извън конкурсната програма. На отделна сцена в парка, наречена "Шоу в Кукерово", българските и чуждестранните групи ще могат отново да покажат пред зрителите своите традиции.

Сред проявите на ежегодния фестивал са също началното карнавално шествие по улиците на града на участниците - кукери и маскирани; пресъздаване на традициите, свързани с народните обичаи на Сирни заговезни като прескачане на огън, мятане на стрели, "хамкане" на халва, раздаване на огромна баница. Ще бъдат организирани фолклорни концерти и творчески работилници за деца на открито, фотографски сесии, както и изложба на детски рисунки от проведения конкурс "Моята Кукерландия" и детски фолклорен празник под надслов "Аз съм кукерче!".

Стародавните народни традиции от Южна Тракия ще бъдат пресъздадени по време на проявата "Кукеровден" в селата Кабиле и Чарган. Под надслов "На празника - градът среща селото" ще бъдат представени характерни елементи от бита и традициите в Ямбол и селата от региона като народни носии, обичаи, кулинарен базар с дегустации, занаятчийски работилници, както и концерти на самодейни групи. През дните на фестивала в културно-информационния център "Безистена" ще бъдат организирани фотодокументалната изложба "Ямболско наследство - бит и колорит", както и изложба на маскарадни костюми и маски под мотото "Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия". На кръгла маса ще бъдат обсъдени начините за популяризиране на фестивалите и тяхното значение за развитието на туризма.

Акцент на празника е международният фотографски конкурс и фотоизложбата "Кукерландия". По данни на организаторите за участие в него са изпратени 482 произведения от наши и чуждестранни фотографи, отразяващи българските маскарадни традиции, както и моменти от европейски карнавали. От тях са избрани 40 уникални фотоса, които ще бъдат представени на изложба в художествената галерия "Жорж Папазов" на 24 февруари и ще бъдат наградени тазгодишните победители в конкурса.

Програмата на фестивала включва също откриването на експозиция с произведения на ямболски художници под надслов "Кукерска магия", както и на самостоятелна изложба на фотографа Цончо Балканджиев, озаглавена "Родопски шарки".

Уникалните гигантски кукерски маски се наложиха през последните години като лесно разпознаваем символ на ямболския фестивал. Триметровите съоръжения, които тази година ще бъдат попълнени с нови, са изпълнени с много фантазия и любов и отново ще заемат своето място в градския парк. По време на фестивала на открити базари ще се предлагат ръчно изработени сувенири и украшения, местни производители на вино, млечни и месни храни ще предоставят за дегустация и продажба своята продукция.

БТА
2103 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.22 | 09:09

1
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!!

Добави коментар

Водещи новини