НВИМ отбелязва своята 100-годишнина с юбилейна изложба

  • 01 юли 2016 18:20

  • 1681
  • 0
НВИМ отбелязва своята 100-годишнина с юбилейна изложба
©

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи своята 100- годишнина на 5 юли с юбилейна изложба „Първите 100“ и Ден на отворени врати. Само в празничния ден посетителите на музея ще могат да видят ценни експонати – уникати, повечето от които не са представяни досега пред публика.

Сред тях са голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ – най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът; ежедневният и официалният жезъл на Борис III – едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка; яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство.

В юбилейната изложба „Първите 100“ ще бъдат представени и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез колекциите „Музикални инструменти“, „Архив“ и „Знамена“.

За първи път посетителите на НВИМ ще могат да разгледат фондохранилищата и реставрационното ателие, където реставратори и фондохранители ще демонстрират своята работа. Специално за най-малките си приятели НВИМ е подготвил изложбено пространство, в което децата не само ще научават нови неща и ще се докоснат до макети на военни машини, но и ще се превърнат в истински музейни работници в интерактивна игра.

Националният военноисторически музей ще очаква своите посетители в Деня на отворени врати на 5 юли от 10.00 до 22.00 ч. За настроението в празничния ден ще се погрижи Гвардейският представителен духов оркестър с концерт от 18.00 до 20.00 часа. Каним жителите и гостите на София да посетят на 5 юли 2016 г. Националния военноисторически музей!

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини