Откраднаха картини на Бейкън за 30 млн.евро

  • 14 март 2016 14:24

  • 1246
  • 0
Откраднаха картини на Бейкън за 30 млн.евро
© GettyImages

Пет картини на известния британски художник експресионист Френсис Бейкън са били откраднати от дома на негов приятел в центъра на Мадрид, съобщава испанският El Pais.

Вестникът отбелязва, че платната са задигнати още през юни миналата година, но случаят е огласен едва вчера. Това е най-голямата кражба на произведения на изкуството в Испания за последните няколко десетилетия, пише "Новинар".

Престъплението е извършено в един от най-богатите и спокойни квартали на Мадрид, в който постоянно дежурят полицейски патрули. Картините се оценяват на 30 млн. евро и принадлежат на 59-годишен приятел на художника.

Той ги получил в наследство от Бейкън, който почина през 1992 г. на 82-годишна възраст именно в испанската столица.

По сведения на El Pais в деня на кражбата престъпниците се възползвали от това, че в жилището на собственика нямало никой в продължение на няколко часа. Апашите не са оставили никакви улики и пръстови отпечатъци.

Картините на Френсис Бейкън са високо ценени от колекционери. През 2013 г. бе поставен световен рекорд при публичните търгове с триптиха му "Три студии на Лушън Фройд", продаден за 142,4 милиона долара.

Последвайте канала на

Novini.bg
1246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини