Детска работилница за обредни маски отваря в плевенския музей

  • 08 март 2016 11:26

  • 1080
  • 0
Детска работилница за обредни маски отваря в плевенския музей
© Булфото

В Регионалния исторически музей в Плевен утре отваря врати детска работилница за обредни маски. Това съобщи пред БТА музейният специалист Миглена Николаева.

Много деца вече са заявили желание да изработят свои маски за "Сирни заговезни", за да гонят злите сили в духа на пролетните български традиции. Най-добрите маски ще бъдат показани в музейната експозиция "Традиционен бит и култура", а техните създатели ще бъдат наградени.

С настъпването на пролетта хората вярвали, че се активизират лошите сили, затова чрез маскиранията те прогонвали злото около себе си и от своите домове, поясни Николаева.

Деца от първите до петите класове са се записали да изработват маски, които ще носят различни образи на страшни животни и същества. В музейната работилница учениците ще работят с отпадъчни материали, които ще носят от къщи - платове и кожа, както и вълна, конци, семена, гланцови блокчета, лепило, ножици.

Преди започване на работа специалистите от направлението "Етнография" ще им разкажат за обичая "Сирни заговезни" и за маските, изработвани за празника, каза Миглена Николаева.

Последвайте канала на

1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини