Чочо Попйорданов получава посмъртен "Икар"

  • 13 януари 2016 10:29

  • 2194
  • 0
Чочо Попйорданов получава посмъртен "Икар"
© Булфото (архив)

Чочо Попйорданов, който ни напусна през 2013 г., посмъртно ще бъде удостоен с „Икар“ за чест и достойнство от Съюза на българските артисти. Почетната статуетка за изключителен творчески принос ще получи актрисата Илка Зафирова, стана ясно на пресконференция във вторник, на която бяха обявени номинираните за годишните театрални награди, съобщава "Площад Слвейков".

В една от най-важните категории, за режисура, кандидати са Крис Шарков за „Лив Щайн“ в Малък градски театър „Зад канала“, Маргарита Младенова за „Кавказкият тебеширен кръг“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна и Явор Гърдев с две свои постановки – „Квартет“ в НДК и „Чайка“ по Чехов в Театър „Азарян“.

Най-добрият спектакъл ще бъде определен измежду всички номинирани за „Икар“, които ще бъдат и участници във вече традиционния Софийски театрален салон. Официалната церемония по обявяването на победителите ще бъде на 27 март в Народния театър „Иван Вазов“.

В категорията за майсторско техническо осъществяване Гърдев отново е номиниран за новаторския си спектакъл „Квартет“ по Хайнер Мюлер, който два пъти през 2015-а напълни зала 1 на НДК. Другите двама кандидати са авторският „На ръба“ на Александър Морфов (Народен театър „Иван Вазов“) и Стайко Мурджев с „Евридика в подземния свят“ от Сара Раул (Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив).

Номинациите за сценография включват Никола Тороманов за „Чайка“, Чавдар Гюзелев за „Лив Щайн“ от Нино Харатишвили и Марина Райчинова за „Евридика в подземния свят“.

Общо 21 са спектаклите, които са получили номинации за „Икар“ – от 17 театъра, 5 от които извън София. Три от тях са независими продукции./

Последвайте канала на

Novini.bg
2194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини