Спасителен костюм на пилот от ВМС показва Военноморският музей във Варна

  • 18 декември 2015 09:00

  • 1218
  • 0
Спасителен костюм на пилот от ВМС показва Военноморският музей във Варна
© Булфото

Индивидуален спасителен костюм на пилот на хеликоптер от ВМС е сред експонатите на най-новата изложба, която ще бъде открита днес във Военноморския музей във Варна.

По традиция културната институция представя преди Коледа експонатите, които е получила като дарение или купила през последната година. Този път експозицията е под надслов "Многото пътеки към морската история 2015".

Такъв спасителен костюм влиза във фондовете на музея за първи път, посочи директорът на музея д-р Мариана Кръстева, цитирана от БТА. Експозицията показва и нови макети на плавателни съдове. Посетителите могат да видят модел на моторен речен тласкач, на морските кораби "Варна" и "София", на съветски крайцер-преследвач на подводници.

През годината архивът на музея се е обогатил със серия снимки, документиращи различни моменти от историята на българския флот. Те разказват истории за живота на военните моряци, участвали във Втората световна война. На кадрите е запечатано и връчването на бойни знамена на флота през 1937 година, като в церемонията е участвал и цар Борис III.

Благодарение на дарител от Видин фондовете на музея вече съхраняват оборудване от потъналия в река Дунав кораб "Георги Димитров", чието име преди това е било "Цар Борис III", разказа Кръстева. Културната институция е получила и щурвалът на една от последните български подводници - "Надежда". Сред експонатите е обрасла с раковини цев на пушка. Според специалистите най-вероятно оръжието е било изхвърлено в морето след края на Първата световна война, когато страната ни е била принудена да изпълнява клаузите на Ньойския договор.

С откриването на новата изложба днес в музея ще се проведе и благотворителен Коледен базар с картички и новогодишна украса, изработени от деца, допълни Кръстева. Събраните средства ще бъдат предоставени на фондация "Деца на Българската армия".

Последвайте канала на

1218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини