България е поканена в Театралния съюз между страните по Пътя на коприната, който ще създаде Китай

  • 12 ноември 2015 14:54

  • 1048
  • 0
България е поканена в Театралния съюз между страните по Пътя на коприната, който ще създаде Китай
© Булфото

България е поканена в Театралния съюз между страните по Пътя на коприната, който планира да създаде Китай.  Поканата отправи министърът на културата на Китай Луо Шуган днес на среща със заместник-министъра на културата Боил Банов. Гостът каза, че разчита много на активното участие на Банов и като експерт - като театрален режисьор, и получи неговите уверения за това.

Луо Шуган говори и за други конкретни проекти, които се надява да залегнат и в Декларацията от София, която ще бъде приета на откриващия се утре у нас Втори форум за културно сътрудничество между министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и Китай /формат 16 + 1/. България е домакин на престижното събитие по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов, информира БТА.

Първият, учредителен Форум беше в Пекин през 2013 г. Надявам се, че сега ще активизираме сътрудничеството още повече, посочи Шуган.  Той каза, че за 2016 г. Китай планира Форум на изкуствата с участието на всички страни от формата 16+1, както и посещение на театрални директори, танцов фестивал, пребиваване на художници и музиканти в Китай. За 2017 г. страната подготвя за формата 16+1 Салон на културата, който предвижда и гостувания на китайски артисти във всички държави участнички, както и форуми за нематериалното културно наследство, културните индустрии и литературата.

Всички тези проекти не могат да минат без участието на България. С двустранното си сътрудничество Китай и България могат да са пример за останалите държави от формата, каза китайският министър на културата. Двамата със заместник-министър Боил Банов бяха единодушни, че е важно да се ускори работата по откриването на културни центрове на двете страни в София и в Пекин - като основа за устойчиво развитие на културното сътрудничество. Споразумение за откриване на центровете беше подписано на днешната среща.
За България е много важно скоро да се открият тези центрове - заради големия интерес на българите към китайската история и култура и предвид предстоящото ротационно председателство на България на ЕС през 2018 г. За двете години и половина дотогава подготвяме сериозно присъствие с културни прояви във всички страни от ЕС и в някои световни столици, между които задължително е и Пекин, каза Боил Банов.  Луо Шуган отправи покана за посещение на министър Вежди Рашидов и екипа му в Китай.

Последвайте канала на

1048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини