Столичната библиотека ще отбележи 87 години от създаването си с тържество и Ден на отворените врати

  • 27 октомври 2015 12:54

  • 1519
  • 0
Столичната библиотека ще отбележи 87 години от създаването си с тържество и Ден на отворените врати
©

Столичната библиотека ще отбележи 87 години от създаването си с тържество и Ден на отворените врати на 4 ноември, съобщиха от библиотеката.

Тържеството, на което се очаква да присъства Йорданка Фандъкова, ще се състои идната сряда, от 17.00 ч., в Мраморното фоайе на Столичната библиотека. На него ще бъдат представени картини от известни художници от колекциите на библиотеката - Златьо Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Стоян Венев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов и др.
Ще бъде представена и документална изложба за нейната история, книгата "Адрес: Столична библиотека", както и новият състав на Обществения съвет, сред който са Петър Стоянов - президент на България /1997-2002 г./, Снежана Тодорова - председател на СБЖ, Горан Благоев - журналист, проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов - поет, Захари Карабашлиев - белетрист, и др, информира БТА.

За рождена дата на Столичната градска библиотека се смята 24 октомври 1928 година. През 1928 г. за ознаменуване на 1000-годишнината от "Златния век" на българската книжнина и 50-годишнината от Освобождението на София кметът Владимир Вазов с уведомителна разпоредба съобщава за създаването на общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив, като фактическото откриване става през лятото на 1929 г. на площад "Славейков" 9, в салон около 70 квадратни метра, на които на първо време трябва да се помещава библиотеката и читалнята с 18 места. Книжният фонд на библиотеката към края на 1929 г. възлиза на 5311 тома заедно с дублетните екземпляри, а сега разполага с над един милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

1519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини