Мутафчиев: Министерството на културата е пощенска кутия, където се хвърлят пари

  • 23 октомври 2013 09:10

  • 1871
  • 1
Мутафчиев: Министерството на културата е пощенска кутия, където се хвърлят пари
©

Единствената реформа, която се направи беше тази за сценичните изкуства. Новата власт тегли един милиард, който никой не знае къде отиде. Държавата трябва да помогне за изграждането на сцената на Драматичния театър в Пловдив. Новото министерство, което не работи в момента дава заплати на хората, които са там, но за култура няма. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

„В момента Министерството на културата се е превърнало в една пощенска кутия, в която се хвърлят пари. В момента, в който се правиха бюджетите от една жътварка, защото идва от Министерство на земеделието, тя не знае как да разпредели парите за култура“, обясни той.

Според Мутафчиев бюджетът на култура трябва да бъде минимум 2% от бюджета на държавата. Ако искаме нацията да преодолее кризата и да оцелее трябва да се инвестира в култура.

„В момента не мога да ви опиша какъв страх има в директорите на театрите да се обадят в Министерство на културата да се оплачат, че има неизплатени заплати на артисти от септември месец. Страх ги е защото предстоят конкурси и ще си загубят работата. По този повод скоро ще има протести“, завърши Христо Мутафчиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2013.10.23 | 21:18

1
дигайте се Ице , няма за де да го бавите

Добави коментар

Водещи новини