Вижте кои са носителите на наградите "Аскеер" за 2024 г.

  • 25 май 2024 06:53

  • 2549
  • 6
Вижте кои са носителите на наградите "Аскеер" за 2024 г.
© Булфото

Носителите на наградата „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени днес от едноименната академия на театър „Българска армия“, предава БНТ. 

Победител в категорията „Съвременна българска драматургия“ е Борис Кръстев – за „Кулата“ („Театър 199“).

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“), и Константин Соколов – за Петър в „Ботушът“ от Лило Петров (реж. Стоян Радев Ге. К., театрално-музикален продуцентски център Варна – драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна).

За поддържаща роля бяха отличени Маргита Гошева – за ролята на Пития в „Едип и пророците" по Софокъл (реж. Диана Добрева, театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив) и Иван Николов – за ролите на Леонардо, Игор и издателят в „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников (реж. Боян Крачолов, Народен театър) и ролята на Николай Иванович в „Платонoff“ от А. П. Чехов (реж. Маргарита Младенова и Иван Добчев, „Сфумато").

Като най-добър моноспектакъл бе посочен Prima Facie от Сузи Милър, консултант – Светлана Янчева, сценография и костюми – Ванина Цандева, графичен дизайн – Теодора Симова, с участието на Елена Телбис („Топлоцентрала“).

За режисура „Аскеер“ бе даден на Веселка Кунчева – за „Преображението“ от Франц Кафка (Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград).

Като най-добро представление бе отличено „Красива птичка с цвят зелен“ по Карло Гоци (реж. Анастасия Събева) в драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора).

„Аскеер“ за изгряваща звезда взе сдружението „Шум и бяс“ за „Кино „Лента“ от Мария Страшилова (кино „Влайкова“).

Наградата за сценография е за Мариета Голомехова – за „Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд (реж. Веселка Кунчева, драматичен театър „Рачо Стоянов" – Габрово, и за „Преображението“ по Франц Кафка, реж. Веселка Кунчева, драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград).

За костюмография бе отличена Елена Нацариду – за „Крали Марко – последната балканска легенда“ от Владимир Левчев (реж. Анастасия Събева, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе).

„Аскеер“-ът за театрална музика е за Емилиян Гацов-Елби – за „Игри в задния двор“ (театър „София“).

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от едноименната академия на театър „Българска армия“. Руси Чанев получи статуетката за цялостен принос към театралното изкуство, а Мимоза Базова – почетен „Аскеер“.

Церемонията по връчването бе наречена „Театрална суматоха“, и е посветена на 95 години от рождението на Йордан Радичков.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2549 6

Коментари 6

Добави коментар
Лилипутин

2024.06.16 | 17:34

6
Росите са викингско племе прокудено от викингите. За това племе викингите казват,че не са раждани,а са из с рани-толкова гнусни и нагли били. Росите са били наричани от българите-людоеди. България се е простирала от Белград до Китай. Конфуций е написал"Аз съм ученик на българите". С поголовна сеч росите избиват българите и заграбват земите ѝ. Амереканските и английските тъпанари са виновни да осмърдява роската смрад човечеството. Също и японските глупаци,които и "подариха"милион и половина армия от българските колонии за борба срещу Паулос.Америка въоръжава росите да воюват срещу хитлерюген-10-12годишни деца,за да си закачат парцалите по райхстага. Сега росите ще прелъжат китайците и...все такааа...до края на москваааа... Амин дай Боже...СЕСЕСЕРЕ СЕ ИЗ С РА-ОТИДЕ ПО КАНАЛЕН РЕД,СЛЕДВАН ОТ РОСКАТА П Е ДЕ РАЦИ Я В СЪЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ.

2024.05.25 | 17:28

5
❤️ Г­­­о­р­е­щ­и­­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­­е­­т­а­­­ ­­­в­­­и­ ­о­­ч­­­а­­к­­­в­­а­­т ­­-­­­ X­­­1­­8­.­F­­U­­N

2024.05.25 | 09:39

3
бездарни нещастници са носителите, както винаги

2024.05.25 | 14:27

4
Това е положението,кой онодел онодел,кой не е чека следващия аскер,

2024.05.25 | 09:32

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.25 | 07:26

1
Ще кажеш че оскари са им дали бг клоуни

Добави коментар

Водещи новини